Un passeig medieval pels castells del Sió | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



1. Montfalcó murallat (Sergi Reboredo)
2. Castell de les pallargues
3. Castell de Moncortés (Anna Llop)

Un passeig medieval pels castells del Sió

La Ruta dels Castells del Sió ens porta a descobrir un paisatge vestit d’història en forma de castells, torres de defensa, viles closes i molts altres elements patrimonials que ens parlen del llegat d’aquestes terres.
A mitjan segle XI, la riba del Sió va ser conquerida als àrabs i ben aviat hi van proliferar castells i esglésies que garantien la presència cristiana. Així, el Sió esdevé espai de frontera en  aquestes terres, a més d’àrea de comunicació social, cultural i econòmica. La Ruta dels Castells del Sió a la Segarra va des de Gàver (Sant Guim de Freixenet), on neix el Sió, fins a Balaguer, on desemboca al Segre.
 
Actualment, diferents castells de la Ruta obren les portes als visitants per mostrar tot el que amaguen al seu interior. Per exemple, al castell de Concabella hi ha el Centre d’Interpretació dels Castells del Sió, que ofereix informació sobre les fortificacions i la seva història. També compta amb una exposició permanent que permet descobrir la flora i fauna dels secans de Lleida. Molt a prop trobem el castell de l’Aranyó, que originàriament havia estat una torre de vigilància i defensa per fer front als atacs sarraïns. Al segle XIX va ser propietat dels Pedrolo-Gomar, família de l’escriptor català Manuel de Pedrolo, que hi va néixer el 1918.
 
Continuem la nostra escapada fins al castell de Montcortès, documentat al segle XI, que a les acaballes del segle  XV va ser reformat i substituït per l’edifici que avui podem contemplar, impressionant per la seva grandiositat i elegància. Continuem amb la Ruta dels Castells del Sió fins a arribar al municipi de les Oluges, on trobem una de les joies arquitectòniques més impressionants de les Terres de Lleida, la vila closa de Montfalcó Murallat. És un petit nucli medieval bastit sobre un turó i que ocupava una posició estratègica per a la vigilància i la defensa en època de reconquesta cristiana. Al seu interior es conserven l’església de Sant Pere, el forn comunal o les restes de la cisterna que recollia l’aigua de la pluja. També són visites imprescindibles de la Ruta el castell de les Pallargues o el castell de Florejacs, construït al segle X per Arnau Mir de Tost.
 
La Ruta dels Castells del Sió és un recorregut de dificultat baixa que es pot fer en BTT, a peu o en cotxe. Un dels punts de partida pot ser la ciutat de Cervera, que us convida a passejar pel seu nucli antic, a recórrer-ne les muralles, visitar l’espectacular església de Santa Maria o endinsar-vos en els seus museus. Si decidiu fer la Ruta dels Castells del Sió l’últim cap de setmana d’agost, no us podeu perdre la festa de l’Aquelarre.

Una proposta d'escapada en col·laboració amb la revista Descobrir.