Un recorregut per l’art de renom al Baix Penedès | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



Casa Barral / Gabriel Mestre (Ajuntament de Calafell)
Ciutadella Ibèrica de Calafell / Jordi Play
Museu Pau Casals / Jordi Play

Un recorregut per l’art de renom al Baix Penedès

A Calafell i al Vendrell, diferents personatges de renom, com ara Carlos Barral, Pau Casals i Àngel Guimerà, han convertit aquestes poblacions en espais de confluència de la literatura, l’art i la memòria.
Tarragona
La part del Baix Penedès que mira al mar ho fa amb els ulls posats en el patrimoni que n’ha configu­rat el seu perfil. A Calafell, l’edifici de l’antiga Confraria de Pescadors s’ha convertit en el centre d’interpretació del passat mariner de la vila i explica una part de la seva memòria col·lectiva. Mentres­tant, el passeig marítim del municipi conserva un dels pocs elements arquitectònics d’aquesta època: la Casa Barral, una antiga botiga de pescadors on va viure el poeta i editor Carlos Barral, i que ara és un museu que recorda la seva figura. De fet, no és l’únic centre dedicat a personatges destacats del Baix Penedès, al Vendrell en trobarem més.
 
Però tirant encara més enre­re en el temps i sense sortir de Calafell, arribem a l’època dels ibers. La localitat conserva una ciutadella ibèrica recons­truïda que en permet recórrer els seus carrers i entrar a les cases, moblades amb rèpliques d’objectes trobats al mateix jaciment. El passeig per temps pretèrits segueix pel castell de la Santa Creu, un recinte fortificat d’època medieval. Juntament amb el seu entorn, la fortalesa conforma un parc arqueològic a l'aire lliure que explica la història de Calafell.
 
La capital de comarca, el Vendrell, té en les figures de Pau Casals, Àngel Guimerà i Apel·les Fenosa els seus ambai­xadors més destacats. Del famós intèrpret d’El cant dels ocells se’n pot visitar la casa nadiua, que recrea l’ambient de quan hi va viure la família de Casals i els instruments que van marcar l’inici de la seva carrera musical, i el Museu Pau Casals. La ruta que porta el seu nom permet endinsar-se en la seva bio­grafia, de la mateixa manera que ho fa l’itinerari literari que descobreix el dramaturg i poeta Àngel Guimerà. L’autor de Terra baixa té al centre del Vendrell la casa museu que porta el seu nom i que explica la seva trajectòria.
 
Al seu torn, la Fundació Apel·les Fenosa recull escul­tures originals en terracota o guix sortides de l’estudi de l’artista, així com una selecció de bronzes monumentals. Ho fa al mateix edifici que va adquirir Fenosa, la casa del Portal del Pardo, on hi estiue­java. L’art, al Vendrell, també es dona a conèixer de manera més àmplia a través del Museu Deu, una casa senyorial convertida en testimoni del col·leccionisme català del segle xx a través d’objectes de tot tipus.

Una proposta d’escapada en col·laboració amb la revista Descobrir.

Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural