Un recorregut pel patrimoni funerari de la Catalunya Central | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



1. Zementiri d'Igualada (Jordi Play / Departament de Cultura)
2. Cementiri de Manresa (Ajuntament de Manresa)
3. Castellnou del Bages (Ajuntament de Castellnou del Bages)

Un recorregut pel patrimoni funerari de la Catalunya Central

Descobrim diferents joies del patrimoni funerari català al Zementiri d’Igualada, el cementiri de Manresa i el cementiri de Castellnou del Bages. Som-hi!
Una escapada per la Catalunya Central per descobrir diferents joies del patrimoni funerari català al Zementiri d’Igualada, el cementiri de Manresa i el cementiri de Castellnou del Bages. Som-hi!
 
ZEMENTIRI D’IGUALADA
 
La primera parada és Igualada, on trobem el Zementiri (o Cementiri Nou d’Igualada), dels arquitectes Enric Miralles i Carme Pinós, un referent mundial de l’arquitectura dels anys vuitanta.
 
L’obra de Miralles i Pinós va ser guardonada amb un premi FAD per la singularitat de l’espai, la distribució dels elements i l’ús de nous materials. Els arquitectes van voler integrar el cementiri dins l’espai natural; la majoria dels elements es van plantejar semienterrats i amb cobertes enjardinades. El resultat va ser un conjunt funerari d’ambient agradable i poc invasiu amb l’entorn.  
 
Després de la visita, et proposem passejar pels voltants de la riera d’Òdena per gaudir del paisatge de tardor.
 
CEMENTIRI DE MANRESA
 
Seguim la carretera cap a la segona parada de la ruta: en uns trenta minuts, serem a Manresa.
 
El cementiri de Manresa està inspirat en l’arquitectura egípcia i clàssica. Va ser construït l’any 1847 per l’arquitecte Antoni Rovira i Trias i acull una gran quantitat d’obres artístiques.
 
Destaquen el panteó de Baltasar Portabella d’Argullol, construït per l'arquitecte Bernat Pejoan amb una figura de l'escultor Josep Llimona; el panteó d’estil neoromànic de la família Serra i Santamans; i el sepulcre de la família Borràs, que fa una rèplica d'una catedral gòtica.
 
CEMENTIRI DE CASTELLNOU DE BAGES
 
Per acabar el dia, et recomanem visitar el cementiri nou de Castellnou de Bages que es troba en un indret rodejat de natura. Aquest cementiri és conegut per haver-hi enterrat Ramon Vila, considerat el darrer maqui. Conegut també amb el sobrenom de “Caracremada”, va ser mort a trets durant una batuda de la Guàrdia Civil l’any 1963.

Construït entre els anys 1997 i 2000 per l’arquitecte Antoni González Moreno-Navarro, integra restes d’antigues edificacions i noves i modernes sepultures.
 
 

Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural