Un viatge al passat tèxtil del Ter | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades


Can Sanglàs, actual seu del Museu del Ter / Colònia Rusiñol "Can Remisa" / "La Blava" de Roda de Ter (mNACTEC)

Mapa

Un viatge al passat tèxtil del Ter

Visita tres elements històrics als voltants de Manlleu
Durant el segle XIX, Catalunya, així com la resta de països europeus, va viure un procés d’industrialització. Al nostre territori, la indústria tèxtil va ser una de les grans protagonistes del procés i el riu Ter un dels principals testimonis. Us proposem una visita al Museu del Ter i al patrimoni tèxtil dels voltants de Manlleu per reviure el passat industrial de la comarca d'Osona prop del riu.
 
MUSEU DEL TER I CAN SANGLAS

El Museu del Ter es troba a l’edifici de l’antiga filatura de cotó de Can Sanglas, una de les primeres fàbriques de riu que es van construir a Manlleu. Està situada al final dels més de dos quilòmetres del Canal Industrial de Manlleu, un dels més emblemàtics de la industrialització catalana. Podràs conèixer el funcionament d'una turbina hidràulica Fontaine i el singular procés d’industrialització d’aquest racó de Catalunya.
 
COLÒNIA RUSIÑOL “CAN REMISA”

Aquesta colònia industrial té el seu origen el 1866, quan es van instal·lar els industrials Remisa. Posteriorment, a la dècada de 1870, l’avi de Santiago Rusiñol va comprar Can Remisa per convertir-la en la Fábrica de Hilados y Tejidos de Algodón de Jaime Rusiñol.  Situada a la carretera de Manlleu a la Gleva, s’hi pot visitar la casa de l'amo i els jardins, un edifici a cavall entre l’arquitectura romàntica i la modernista.
 
TECLA SALA “LA BLAVA”

A Roda de Ter, a uns 10 minuts en cotxe de Manlleu, està situada l’antiga fàbrica tèxtil Tecla Sala e Hijos, construïda en els primers anys del segle XX. Coneguda com “La Blava” pel color dels bastiments de l’edifici, en aquesta fàbrica hi va treballar el poeta Miquel Martí i Pol i ha estat un referent de la relació de les arts amb la indústria.
 

Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural