Viu i celebra el patrimoni festiu de Tots Sants! | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



1. Castanyes
2. Esbós espantanens. Grup de Recerca Cerdanya
3. Ball de bruixes a Viladrau
4. Cementiri de Canet de Mar

Viu i celebra el patrimoni festiu de Tots Sants!

La Castanyada i Tots Sants... coneixes l'origen de les seves festes i tradicions?
Tots Sants és la festa per excel·lència de la tardor, on es troben tradició i gastronomia als carrers, places i cases d'arreu del territori. Una vegada cau la nit del 31 d'octubre, diversos indrets celebren festes tradicionals variades en honor als difunts. I quan arriba el primer de novembre, les llars s'omplen de l'aromàtica fragància de les castanyes, moniatos i panellets, tot després d'haver fet una visita al cementiri per recordar els que ja no són entre nosaltres.

Sabies que, de fet, la tradició de celebrar Tots Sants és herència d'una festa celta?


Viu la tradició popular

Nit d'ànimes a Puigcerdà | 31 d'octubre

Si la nit del 30 d'octubre passeges per Puigcerdà, sentiràs la remor d'uns timbals. Són els espantanens de la Cerdanya que passegen acompanyats d'un grup de timbalers. Cada any per Tots Sants en Papassa, en Rosegacebes, la Nit i altres fantasmes recorren els carrers i cases de la ciutat tot escenificant la visita dels esperits dels morts als vius.

Els espantanens són els personatges clau de la festa, es fan servir per espantar la mainada quan no es porten bé, així com l'home del sac o el Papus. Si els vols conèixer millor, el Grup de Recerca de Cerdanya, explica en aquest article com ha recuperat 13 espantanens històrics, relacionats directament amb indrets de la comarca i l'entorn immediat.


El ball de bruixes a Viladrau | 31 d'octubre

Sabies que Viladrau va ser on es van dur a judici i executar més dones acusades de bruixeria del territori català? Des de l'any 1997, el poble commemora per Tots Sants un dels seus episodis més tràgics, la persecució de bruixes. Explica la tradició, inspirada en fets històrics, que tot va començar en una Junta de Bruixes celebrada a Sant Segimon just la nit del 31 d'octubre de l'any 1617.

Durant la nit de Tots Sants, els veïns i veïnes de Viladrau interpreten una reflexió en forma de ball sobre les acusacions de bruixeria que es feien de manera malintencionada i sense fonament. En la representació, un grup de bruixes que adopten els noms i cognoms d'algunes d'aquestes dones sentenciades el segle XVII, celebren un sàbat on fan balls i rituals propis per invocar el dimoni al voltant d'una foguera. No us farem cap espòiler, si aneu a veure l'espectacle, ple de música, dansa, llum i foc, us impressionarà!



 

Visites als cementiris 

Els cementiris guarden autèntiques joies arquitectòniques i la seva visita val la pena tot l'any. Per exemple, al Cementiri de Canet de Mar s'hi troben obres de grans representants del modernisme com Lluís Domènech i Montaner o Eduard Ferrés i Puig, així com dels seus freqüents col·laboradors com Pau Gargallo, Josep Llimona, entre d'altres. A través de l’art funerari, també podem conèixer el llegat dels indians, com és el cas del Cementiri Modernista de Lloret de Mar. I si el que busquem és inspiració al Cementiri d'Olius hi trobarem un interessant exemple d'integració entre la natura ple de simbolisme, construit en un lloc de roques caigudes, que ens remeten a la mort, i envoltat d'alzines verdes, que representen la vida.


El receptari de la castanyera

Si aquesta proposta d'escapada t'ha obert la gana, et proposem algunes de les receptes més exquisides per maridar el patrimoni festiu que celebrem per Tots Sants. Tens clar com es fan els panellets tradicionals? Et proposem també experimentar amb una d'aquestes sis maneres de cuinar moniato o preparar una d'aquestes 6 postres amb castanyes. T'animem a emprendre aquesta aventura per un patrimoni per llepar-se els dits!



Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural