el Garraf | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

el Garraf

Sessió de dibuix al natural

Reserva prèvia necessària

Cerca més activitats

Visita guiada 'L'elogi del dibuix. La col·lecció Manuel Puig

Reserva prèvia necessària

Cerca més activitats

La Peça del Mes 'Crist amb els símbols de la Passió'


Cerca més activitats

Visites guiades al Palau de Maricel

Reserva prèvia necessària

Cerca més activitats

Fitxa Tècnica

ARXIU COMARCAL DEL GARRAF
938930013

Material didàctic

Descàrrega de recursos

LA MANIFESTACIÓ DE LES GALLEDES. Arxiu Comarcal del Garraf

 
El 24 de setembre del 1965 va haver-hi una protesta important a la comarca del Garraf coneguda com “La manifestació de les galledes”. El recorregut d’aquesta activitat s’inicia amb l’aproximació a aquest fet històric, continua amb la descoberta del context i acaba amb la creació d’una campanya
publicitària per conscienciar sobre la importància de l’estalvi d’aigua.

Per a conèixer aquests fets, proposem a l’alumnat una aproximació des de tres perspectives diferents:
  • El context històric de la segona meitat del segle XX al Garraf.
  • La situació de les dones en època franquista.
  • La mala gestió de l’aigua en el moment.

Tots aquests àmbits temàtics s’expliquen a partir de retalls de diferents fonts primàries i secundàries que l’alumnat d’ESO ha de classificar en tres galledes diferents, una per a cada tema.
Quan l’alumnat està familiaritzat amb el context històric i social dels anys seixanta, l’aproximació als fets concrets de “la manifestació de les galledes” es realitza amb una segona dinamització amb fragments de documents i suport fotogràfic que expliquen la famosa manifestació.
Finalment, cada grup ha d’elaborar una campanya publicitària en base a la gestió de l’aigua a la comarca. El contingut de la campanya pot partir dels fets del passat i ser en clau de gènere, ja que les dones foren les protagonistes d’aquella manifestació.
 

Cerca més activitats

Fitxa Tècnica

LA PLETA (XARXA DE PARCS NATURALS)
935 971 819

Visita de l'exposició permanent i l’audiovisual de l'espai de la Pleta

Visita a l'espai de la Pleta on ens trobarem un audiovisual multimèdia titulat “Garraf. Parc Natural”, de 20 minuts de durada que fa un repàs als valors naturals i patrimonials d’aquest singular espai protegit.
Es podrà visitar l'exposició permanent “Programa de seguiment de l’àliga perdiguera”, amb imatges de la webcam a un dels nius d’àliga perdiguera que identifica al massís.
L'entrada a l’audiovisual i l’exposició són gratuïts amb un aforament màxim de 35 persones.
L’itinerari botànic és de lliure accés.
També es disposa d'un servei de préstec gratuït de material adaptat: bicicletes handbikes, terceres rodes per adaptar a la cadira de l'usuari i dossiers adaptats de rutes de flora i fauna. El servei es pot sol·licitar in situ o anticipadament complimentant una fitxa de préstec.
Cerca més activitats

Fitxa Tècnica

CENTRE D'INTERPRETACIÓ DE ROMANTICISME MANUEL DE CABANYES
938115715

Treballs de síntesi a la Masia d’en Cabanyes

La Masia d’en Cabanyes – Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes es posa a disposició de professors/es i alumnes de secundària per a l’acompanyament i assessorament en treballs de síntesi. Història, societat, ciència, manifestacions culturals i artístiques, arquitectura, literatura…aquest espai ofereix la possibilitat d’aprofundir en diferents matèries de manera transversal. 

Cerca més activitats

Fitxa Tècnica

MUSEU DEL FERROCARRIL DE CATALUNYA
938 158 491

Els secrets del Senyor Gumà

El Museu del Ferrocarril de Catalunya proposa aquesta visita-taller a l'alumnat d'educació primària.

L’arribada del Ferrocarril a Vilanova, com a d’altres localitats, va ser un fet extraordinari aconseguit, amb més o menys dificultats i entrebancs per alguns homes valents al segle XIX. Amb aquesta activitat podeu conèixer les seves experiències i els elements i vehicles originals adquirits per a la construcció de la línia ferroviària entre Barcelona i Vilanova. 

Cerca més activitats

Fitxa Tècnica

CENTRE D'INTERPRETACIÓ DE ROMANTICISME MANUEL DE CABANYES
938115715

Una casa ben curiosa i singular

Descobrirem la Masia, els seus espais, i com s’hi vivia, amb un joc constant d’observació i pregunta-resposta, per tal de fer partícips els infants de la mateixa explicació.

Ens trobem a la Masia d’en Cabanyes, una casa on visqué una família benestant durant el segle XIX que feu fortuna gràcies al comerç i exportació de vins i aiguardents. Aquesta família destaca especialment per la seva sensibilitat en les arts i el col·leccionisme: escriptors, traductors, compositors, pintors, matemàtics, etc.

Un cop acabada la visita es proposa una activitat complementària per acabar de comprendre la vida d’abans a través dels Cabanyes, el seu negoci i les seves aficions. Identificarem tot un seguit d’elements vinculats als diferents membres que habitaren la Masia: la ploma del poeta Manuel de Cabanyes, el piano, els llibres del negoci de la vinya i el vi d’en Josep Anton de Cabanyes, les pintures de Joaquim de Cabanyes i Alexandre de Cabanyes, així com elements o objectes propis de la seva vida quotidiana. Aquests objectes els barrejarem amb els moderns, que actualment podem trobar al nostre entorn, i l’alumnat haurà de saber triar quins pertanyen als Cabanyes i quins no, i en el cas dels que són propis de la Masia, en quines estances o espais es troben.

Cerca més activitats

Fitxa Tècnica

MUSEU DEL FERROCARRIL DE CATALUNYA
938 158 491

TALGO, més que un tren

El Museu del Ferrocarril de Catalunya proposa aquesta visita guiada a l'alumnat d'educació infantil, primària, secundària, batxillerat, cicles formatius, universitaris, educació en el lleure i públic familiar.

Visita guiada per conèixer la col·lecció de vehicles TALGO del Museu. L’aparició de TALGO a la meitat del segle XX va significar una gran importància per al desenvolupament ferroviari en quant a la innovació, el confort, la velocitat, l’estabilitat, etc. La col·lecció de vehicles TALGO del Museu és un altre conjunt important dins els fons del Museu, i que ens ajuden a entendre algunes característiques de l’evolució ferroviària: articulació, adaptació a diferents amples de via, aerodinàmica, etc. 

Cerca més activitats