El 24 de setembre del 1965 va haver-hi una protesta important a la comarca del Garraf coneguda com “La manifestació de les galledes”. El recorregut d’aquesta activitat s’inicia amb l’aproximació a aquest fet històric, continua amb la descoberta del context i acaba amb la creació d’una campanya publicitària per conscienciar sobre la importància de l’estalvi d’aigua. Per a conèixer aquests fets, proposem a l’alumnat una aproximació des de tres perspectives diferents:
Tots aquests àmbits temàtics s’expliquen a partir de retalls de diferents fonts primàries i secundàries que l’alumnat d’ESO ha de classificar en tres galledes diferents, una per a cada tema. Quan l’alumnat està familiaritzat amb el context històric i social dels anys seixanta, l’aproximació als fets concrets de “la manifestació de les galledes” es realitza amb una segona dinamització amb fragments de documents i suport fotogràfic que expliquen la famosa manifestació. Finalment, cada grup ha d’elaborar una campanya publicitària en base a la gestió de l’aigua a la comarca. El contingut de la campanya pot partir dels fets del passat i ser en clau de gènere, ja que les dones foren les protagonistes d’aquella manifestació. |
La Masia d’en Cabanyes – Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes es posa a disposició de professors/es i alumnes de secundària per a l’acompanyament i assessorament en treballs de síntesi. Història, societat, ciència, manifestacions culturals i artístiques, arquitectura, literatura…aquest espai ofereix la possibilitat d’aprofundir en diferents matèries de manera transversal.
El Museu del Ferrocarril de Catalunya proposa aquesta visita-taller a l'alumnat d'educació primària.
L’arribada del Ferrocarril a Vilanova, com a d’altres localitats, va ser un fet extraordinari aconseguit, amb més o menys dificultats i entrebancs per alguns homes valents al segle XIX. Amb aquesta activitat podeu conèixer les seves experiències i els elements i vehicles originals adquirits per a la construcció de la línia ferroviària entre Barcelona i Vilanova.
Descobrirem la Masia, els seus espais, i com s’hi vivia, amb un joc constant d’observació i pregunta-resposta, per tal de fer partícips els infants de la mateixa explicació.
Ens trobem a la Masia d’en Cabanyes, una casa on visqué una família benestant durant el segle XIX que feu fortuna gràcies al comerç i exportació de vins i aiguardents. Aquesta família destaca especialment per la seva sensibilitat en les arts i el col·leccionisme: escriptors, traductors, compositors, pintors, matemàtics, etc.
Un cop acabada la visita es proposa una activitat complementària per acabar de comprendre la vida d’abans a través dels Cabanyes, el seu negoci i les seves aficions. Identificarem tot un seguit d’elements vinculats als diferents membres que habitaren la Masia: la ploma del poeta Manuel de Cabanyes, el piano, els llibres del negoci de la vinya i el vi d’en Josep Anton de Cabanyes, les pintures de Joaquim de Cabanyes i Alexandre de Cabanyes, així com elements o objectes propis de la seva vida quotidiana. Aquests objectes els barrejarem amb els moderns, que actualment podem trobar al nostre entorn, i l’alumnat haurà de saber triar quins pertanyen als Cabanyes i quins no, i en el cas dels que són propis de la Masia, en quines estances o espais es troben.
El Museu del Ferrocarril de Catalunya proposa aquesta visita guiada a l'alumnat d'educació infantil, primària, secundària, batxillerat, cicles formatius, universitaris, educació en el lleure i públic familiar.
Visita guiada per conèixer la col·lecció de vehicles TALGO del Museu. L’aparició de TALGO a la meitat del segle XX va significar una gran importància per al desenvolupament ferroviari en quant a la innovació, el confort, la velocitat, l’estabilitat, etc. La col·lecció de vehicles TALGO del Museu és un altre conjunt important dins els fons del Museu, i que ens ajuden a entendre algunes característiques de l’evolució ferroviària: articulació, adaptació a diferents amples de via, aerodinàmica, etc.