el Pallars Sobirà | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

el Pallars Sobirà

Fitxa Tècnica

MUSEU DE GERRI DE LA SAL
973 66 20 40

Visita guiada als Salins de Gerri de la Sal i al Museu de la Sal

El Museu de Gerri de la Sal proposa aquesta visita guiada a l'alumnat d'educació infantil, primària, secundària, batxillerat, cicles formatius, universitaris i públic adult.

La vila de Gerri de la Sal es troba situada a la part meridional del Pallars Sobirà, en una estreta vall banyada pel riu Noguera Pallaresa. Quan el visitant passa per Gerri se li ofereix un espectacle ben peculiar: els salins. La sal ha estat qui ha marcat el destí dels seus habitants i també la imatge del poble; els salins arrenglerats com si d’una composició geomètrica es tractés dibuixen un paisatge de gran bellesa.

La visita guiada als Salins de Gerri comença en el recorregut d'una part de l'extensió salinera (0,9 ha) on s'explica com s'elabora la sal a Gerri. La primera parada és davant del brollador d'aigua salada on es fa una introducció de la història i s'explica l'origen del brollador i les qualitats de l'aigua salada. També es visita el brollador. Seguidament es passa a una caseta típica on hi ha una exposició de les eines que s'utilitzaven en la feina del salí. Posteriorment s'accedeix al conjunt saliner totalment restaurat (toll, caseta, era i arcabota) on s'explica com es produïa la sal artesana a Gerri.

La visita guiada al Museu ens mostra les antigues sales d'emmagatzematge de la sal, on es pot descobrir la feina que es feia dins del magatzem: tiratge de la sal, el pesatge i les empaquetadores. També es pot veure amb quatre audiovisuals i quatre maquetes la feina del salí, des de que l'aigua surt del brollador fins que es transforma en sal, i finalment hi ha un audiovisual de 5 minuts el qual ens explica la història i l'evolució de la indústria salinera a Gerri. No deixem de banda una part important com són els protagonistes, els antics saliners que surten explicant els seus records de quan treballaven al salí.

Cerca més activitats

Fitxa Tècnica

ARXIU COMARCAL DEL PALLARS SOBIRÀ
973621409

Les riuades al Pallars Sobirà

L'arxiu de Sort ofereix visites guiades als estudiants en les que es mostra l'arxiu i la feina de l'arxiver. A més, es projecten uns audiovisuals que es van crear per a l'exposició "Les riuades al Pallars Sobirà" (2007) en els que podem conèixer els testimonis de la riuada de l'any 1937. També es lliuren als alumnes uns quaderns didàctics, adaptats als diferents nivells de l'ensenyament primari i secundari, que es van elaborar també en el context de l'exposició. Les pluges intenses de l'any 2013 ens recorden que els aiguats en aquesta comarca no són puntuals sinó recurrents al llarg de la Història. És per això que cal conèixer les conseqüències que tenen i els mecanismes de prevenció per minimitzar els seus efectes. 
Cerca més activitats

Fitxa Tècnica

SERRADORA D'ÀREU
616998368

Visitem el conjunt de la mola hidràulica d'Aran

La Serradora d'Áreu proposa aquesta visita guiada a l'alumnat d'educació primària i secundària.

La visita ens ajudarà a comprendre el paper de l'aigua com a font d'energia per a moure molins, serradores, batans o fargues. Als anys 1920, es va afegir una turbina Francis per produir electricitat.

L'aigua arriba a la serradora per un canal obert que fa rodar la vertical i que fa pujar i baixar la serra. Les demostracions que es fan del seu funcionament, permeten veure com, amb la força de l'aigua, es treballava la fusta com a matèria primera bàsica i, al mateix temps, es feia moure un molí fariner. Al molí hidràulic l'aigua fa rodar una roda horitzontal que fa moure la pedra sobirana del molí. El conjunt es complementa amb un edifici de recepció i venda d’entrades i un petit espai expositiu que explica quin és el funcionament de la Serradora.

Cerca més activitats

Fitxa Tècnica

ECOMUSEU DE LES VALLS D'ÀNEU
973626436

Visita Guiada a Casa Gassia

A través els espais i els objectes de Casa Gassia (exposició permanent de l'Ecomuseu), s'explica quines són les relacions socials i la vida domèstica a l'alta muntanya, especialment durant el segle XIX. La casa no és unicament un edifci on viure, també és un concepte amb el qual s'identifica una família, un grup domèstic concret, un grup social i també un seguit de propietats, terres i bestiar que acaben formant un tot que integra un patrimoni material i immaterial. La casa és un edifci viu que constanment està en evolució i transformació, intimament lligada a la vida dels seus habitants.

Cerca més activitats

Fitxa Tècnica

MónNatura Pirineus
977 626 722

Viatja per les galàxies

El cel del Pirineu és de gran qualitat per a l’observació astronòmica nocturna. Constel·lacions, planetes, nebuloses i altres objectes ens faran viure una experiència única durant la nit. Una sessió al planetari d’immersió a l’Univers i la posterior observació amb telescopis a l’observatori astronòmic ens ajudarà a identificar i interpretar els objectes del cel nocturn.

Cerca més activitats

Fitxa Tècnica

MónNatura Pirineus
977 626 722

Rastres de fauna

Sabeu quins animals habiten a l’entorn de les Planes de Son? Una passejada pel bosc ens permetrà descobrir els rastres de la fauna que ens envolta; excrements, plomes, restes de menjar.... Sortirem a l’exterior a buscar-los i, aprenent a utilitzar guies d’identificació, descobrirem qui son els nostres veïns. També coneixerem alguns rastres de la col·lecció del centre.

Cerca més activitats

Fitxa Tècnica

MónNatura Pirineus
977 626 722

Excursió pels Pirineus

Quina és la millor manera de conèixer els Pirineus? Us convidem a endinsar-nos en plena natura per descobrir els paisatges i els habitats d’alta muntanya. Anem d’excursió per viure els Pirineus en primera persona. Hi ha l’opció d’escollir diferents rutes, totes en l'entorn del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

En presència de neu, es durà a terme amb raquetes. 

Activitat de mig dia o dia sencer, en funció de la ruta escollida. Hi ha possibilitat que el recorregut canviï en funció de la meterorologia.

Cerca més activitats

Fitxa Tècnica

MónNatura Pirineus
977 626 722

Els mussols de la nit

Durant la nit, els rapinyaires nocturns ens deixen rastres que són molt útils per poder-los identificar, com per exemple les egagròpiles. En aquesta activitat se’ns plantegen alguns reptes: de quin animal són les nostres egagròpiles? Com el podem identificar? Què ha menjat? Un taller participatiu ens endinsarà al fantàstic món dels rapinyaires nocturns i la dissecció d’una egagròpila ens ajudarà a entendre la seva alimentació.

Cerca més activitats