Un cop finalitzada cada una de les explicacions s’acompanyarà al visitant al punt habilitat per dur a terme el tast del vi blanc o negre i clàssic Penedès. En aquest moment cada vi serà tastat en les seves tres fases: Visual, olfactiva i gustativa. També s’explicaran els vins escollits en aquest maridatge. Cada tast tindrà una duració de 5 minuts.
Organitza: Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès, Arxiu Municipal de Vilafranca del Penedès. Hi col·labora: DO Penedès, Consell Comarcal de l'Alt Penedès.
Tot comença davant un cep, observant i coneixent aspectes bàsics de la seva biologia.
Descobrirem que la vinya pot ser un petit univers on s'hi relacionen un munt d'organismes diferents. Podrem observar la diversitat d'invertebrats que hi poden viure. Aprendrem a diferenciar els insectes i coneixerem les fil·loxeres.
Una pregunta ens portarà a visitar VINSEUM: Com podem evitar que la fil·loxera faci mal a la vinya?
A través del treball científic anirem formulant hipòtesis, experimentant i traurem conclusions de quina és la millor solució.
Us proposem una nova mirada envers el vi. Coneixerem com aquesta beguda ha estat un ingredient essencial de la dieta dels pobles mediterranis: descobrirem que el seu consum mesurat és beneficiós, tot i que el seu caràcter embriagador pot ser vist com un element malsà. Posarem èmfasi en el seu consum responsable.
També reflexionarem sobre la seva dimensió sagrada i simbòlica, que ha creat un imaginari fet de llenguatge, tradicions i art i que l'han convertit en més que una beguda alcohòlica. Observarem com el ritual del tast de vi ha existit des de fa mil·lennis fins a l'actualitat. Veurem com està present en festes, celebracions, convits, sobretaules familiars, etc., esdevenint un motor de convivència en les societats on es consumeix.
La visita acaba amb un tast de most per tots els alumnes.
Els grans pobles comerciants de l'antiguitat van recórrer la Mediterrània empesos per l'afany de trobar nous mercats on obtenir primeres matèries i productes exòtics. El vi era una de les mercaderies més valuoses que portaven per intercanviar amb els indígenes que trobaven a les costes del Mare Nostrum.
Amb el temps les societats d'aquests territoris es transformarien adoptant avenços tecnològics, socials, econòmics i culturals emmirallats per societats més avançades. El vi i la cultura del vi s'estenien per tot el món conegut.
Observarem com, sense la presència de la vinya i el vi, la història hauria estat diferent i la nostra existència també.
No es tracta d'una visita guiada qualsevol... aprendrem sobre el cultiu de la vinya, la verema, el procés d'elaboració del vi i del cava i posarem especial atenció als aspectes científics.
Realitzarem experimenrs i demostracions que permetin comprovar in situ reaccions químiques, fonaments i lles físiques.
Passem a l'acció?