El MAC proposa aquesta visita guiada a l'alumnat d'educació primàriai secundària.
Els ibers, malgrat ser els nostres antecessors, són encara avui una cultura força desconeguda però que desperta molt d'interès. Poblats emmurallats, tribus, un alfabet indesxifrable, són algunes de les característiques d'aquesta cultura tan peculiar de guerrers i pagesos que van viure a les nostres terres. Us proposem un recorregut per la sala central del museu, dinamitzat amb diferents elements i reproduccions de peces originals que permetran als alumnes aproximar-se al coneixement dels pobles ibers del llevant mediterrani.
Habilitat que desenvolupa: apropar l'alumnat al coneixement del món quotidià dels ibers, a partir dels objectes arqueològics que podran manipular; aprendre a construir aquest coneixement a partir de les reflexions i de la pràctica, amb l'ajuda i les aportacions del grup; desenvolupar les capacitats iaginativa i artística, i aprendre a valorar i respectar el patrimoni pel seu valor cultural i com a font de coneixement.
artística i cultural, aprendre a aprendre, autonomia i iniciativa personal, coneixement i la interacció amb el món físic, social i ciutadana
L’origen d’una nova civilització
Sala 13
Els ibers no van sorgir del no res, ni d’un dia per l’altre. La civilització ibèrica fou el resultat d’un procés. Estimulades i influïdes pels contactes amb fenicis i grecs, les poblacions indígenes de la franja mediterrània i de més enllà dels Pirineus van evolucionar, entre el segle VI i principis del II aC, cap a nous models socials, econòmics, polítics i culturals. Malgrat l’aire de família que a primera vista semblen oferir-nos els ibers, la civilització ibèrica no fou ni uniforme ni homogènia.
A Catalunya, les poblacions indígenes de la primera edat del ferro van aconseguir un desenvolupament econòmic important a partir de l’agricultura i la ramaderia, així com els primers contactes amb els primers comerciants fenicis. Probablement ja des del segle VII aC, o una mica abans, els ibers van intercanviar matèries primeres per productes exòtics. Els fenicis, instal·lats a l’àrea de l’estret de Gibraltar procedents del Pròxim Orient, començaren a freqüentar la costa catalana a la recerca de metalls. A canvi, oferien objectes i elements de luxe com el vi, l’article més preuat.
A partir del final del segle VII o inici del VI aC, els grecs prenen el relleu dels fenicis. Vi i ceràmiques gregues, també molt apreciades, van començar a arribar a les nostres terres. La fundació d’Empúries, entorn del 600 aC, significarà la consolidació d’aquesta influència grega sobre els ibers i que es mantindrà combinada amb la fenícia exercida des d’Eivissa, fins a l’arribada dels romans al final del segle II aC.