El conjunt iconogràfic inclou també altres figures importants del cristianisme, com apòstols, profetes i escenes bíbliques, però soc jo la que ocupo un lloc central. Estic representada com una figura solemne i imponent, amb una expressió serena que transmet el paper cabdal com a mediadora entre Déu i els homes. L’ús de colors vius, especialment el blau i el vermell, ressalta la meva figura i atributs, mentre que els detalls del Nen Jesús, amb un rostre adult i serè, reforcen la seva naturalesa divina.
A principis del segle XX, Santa Maria de Taüll va ser un dels llocs per on va passar la Missió arqueològica-jurídica a la ratlla d’Aragó, organitzada per l’Institut d’Estudis Catalans, amb la missió de redescobrir el patrimoni artístic català i el meu llegat. Uns anys després, es va decidir arrencar les pintures i portar-les al Museu Nacional d’Art de Catalunya, davant el temor que fossin venudes i exportades. Actualment, en podeu veure una reproducció a l’església, per experimentar in situ l’experiència de contemplar-les.
Podríem afirmar que Sant Climent és el germà popular, amb més reconeixement social i mediàtic. Tanmateix, el temple que porta el meu nom és un exemple paradigmàtic de la devoció que sentia la societat de l’època per la figura de la Mare de Déu, a la vegada que segueix sent la joia del conjunt patrimonial de Taüll gràcies a una arquitectura harmoniosa integrada en el poble i la utilització vibrant del color i de les formes en els seus murals.
Aquestes pintures ens permeten presenciar un cicle que comença amb el naixement de Jesús i finalitza amb el judici final. Un cercle infinit que seguiré observant, amb paciència i condescendència, des de dalt del campanar de la meva església, Santa Maria.