Una història d’amor | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Històries

Una història d’amor

Algunes de les parelles més cèlebres de tots els temps

Què ha significat l’amor al llarg de la història?

S’acosta el 14 febrer i, tot i que a Catalunya la data assenyalada per a tots els enamorats és el 23 d’abril, a molts països del món l’amor se celebra per Sant Valentí.

En aquesta història de patrimoni recuperem la gran exposició ‘T’estimo. Una història de l’amor i el matrimoni’, que es va celebrar al Museu d’Història de Catalunya de desembre de 2015 a maig de 2016.

Si hi vas anar, vas poder conèixer i aprendre molts aspectes del que ha significat l’amor a través dels anys: els costums i els elements característics de cada època, el galanteig i la seducció, les creences, les tradicions dels casaments o la funció social del matrimoni com a institució.

I parlant d’amor... Coneixes algunes de les parelles més famoses de la nostra història? Te'n presentem algunes que el Museu d'Història de Catalunya va destacar a la seva exposició. 

Marc Antoni i Cleopatra

Quan el militar i polític romà Marc Antoni encara estava casat amb la seva primera dona, la reina d’Egipte Cleopatra VII el va seduir i es van convertir en amants. No obstant, poc després Marc Antoni va enfrontar-se a Octavi, successor de Cèsar, en un conflicte que va acabar amb l’acord del casament entre Marc Antoni i la germana d’Octavi.

Com era d’esperar, anys més tard Marc Antoni va abandonar-la per tornar als braços de Cleopatra i instal·lar-se a Alexandria per viure sota la luxúria. Aquest fet va iniciar una guerra sense fi entre els dos enemics que va acabar amb la victòria d’Octavi i la mort de Marc Antoni, qui es va matar a si mateix amb la seva pròpia espasa al rebre la falsa noticia que Cleopatra era morta. La reina d’Egipte, a l’assabentar-se, va acabar també amb la seva vida amb la picada d’una serp verinosa. Entre anades i vingudes, la història d’amor de Marc Antoni i Cleopatra va durar 13 anys i van tenir tres fills en comú.

Oscar Wilde i lord Alfred Douglas

Oscar Wilde era, cap a finals del segle XIX, l’autor més reconegut d’Anglaterra. Estava casat amb Constance Marie Lloyd, amb qui tenia dos fills. Però la seva trobada amb el jove Alfred Douglas, fill d’aristòcrates, va capgirar-ho tot.

Quan la relació homosexual entre els dos homes va sortir a la llum, Wilde va ser condemnat a un agitat procés judicial que el va dur dos anys a la presó. Quan va sortir-ne, decebut amb una societat anglesa que no acceptava les relacions entre iguals, va marxar d’Anglaterra per instal·lar-se a França, on va morir anys més tard, i sota un altre nom, a causa d’una meningitis.

Bonnie i Clyde

Aquesta parella de criminals nord-americans és una de les més famoses de la història gràcies a la pel·lícula que van protagonitzar els actors Warren Beatty i Faye Dunaway, sota la direcció d’Arthur Penn, l’any 1967.

Durant els anys de la Gran Depressió, entre 1931 i 1934, Bonnie i Clyde van recórrer el sud-oest dels Estats Units realitzant una sèrie de crims que van sembrar el terror a tot el país. Van començar atracant bancs, petits establiments i gasolineres rurals, però el seu afany criminal els va portar a realitzar també segrests i assassinats.

Durant més de dos anys, van protagonitzar una persecució que semblava no tenir fi, fins que van ser abatuts a trets per la policia dins el seu Ford V8 robat.

Romeu i Julieta

De ben segur, la parella més cèlebre de totes. Una història d’amor tràgica nascuda de l’obra de William Shakespeare el 1595 i que ha inspirat varies pel·lícules, com la protagonitzada per Leonardo DiCaprio i Claire Danes el 1996 i que va donar un aire més modern al relat.

Romeu i Julieta protagonitzen una història de passió fora del normal, contextualitzada a la ciutat italiana de Verona, en la que l’absència de l’altre els provoca un enorme sofriment. Els amants, que es veuen abocats a sobreviure en un infern provocat per l’odi que existeix entre les seves famílies rivals, els Capuleto i els Montesco, viuen una relació que desafia la raó i que acaba tràgicament amb la mort dels dos amants.

Tirant lo Blanc i Carmesina

No podem oblidar una de les parelles més famoses de la nostra literatura, la del cavaller Tirant lo Blanc i la princesa Carmesina.

El protagonista de la novel·la ‘Tirant lo Blanc’, obra del valencià Joanot Martorell, s’enamora de la bella princesa des del moment en que la veu a l’arribar a Constantinopla. Carmesina és filla de l’emperador, i la seva donzella Plaerdemavida ajudarà a Tirant lo Blanc a conquerir-la.

Finalment, el valor sagrat de la castedat queda anul·lat pel desig i la passió. No obstant, com era d’esperar en aquest amor medieval, la història entre Tirant lo Blanc i Carmesina acaba tràgicament amb la mort dels dos amants.

I l'amor avui?

I si vols saber més de l’amor actual, et proposem uns vídeos on els protagonistes responen a preguntes relacionades amb el matrimoni. De ben segur, la majoria de les parelles històriques anomenades més a dalt no es plantejaven moltes d’aquestes qüestions...