Canònica de Santa Maria de Vilabertran | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Menjar com un canonge


Al segle XIV, els canonges de la Canònica de Santa Maria de Vilabertran es regien per la regla de sant Agustí, que, en alguns aspectes, era menys estricta que les d’altres comunitats religioses. Per exemple, pel que fa al menjar, s’establia que, al llarg de l’any, només menjaven carn els diumenges, els dimarts i els dijous i els dies de festivitats assenyalades, a excepció dels divendres. Les carns i el peix se servien acompanyats de pa, així com les hortalisses, que subministrava el prior de la seva horta. Menjaven al refetor, en una taula parada amb estovalles blanques, vaixella de terrissa, ganivets metàl·lics i culleres de fusta.

Durant les festes nadalenques, els àpats importants es feien la vigília de Nadal, el dia de Nadal i per Sant Esteve. En escudelles (bols) i talladors (plats) de ceràmica vidriada, se servien copiosos plats elaborats amb carn de moltó, bou o conill, entre d’altres. També eren típiques les reoles, un precedent de les nostres croquetes, fetes de carn, peix, ous o llegums. I per postres, neules acompanyades de piment, un vi dolç amb mel i aromatitzat amb espècies.

No s’estaven de res, els canonges!


Recepta: Ast de cabrit farcit amb salses

Visites guiades: El Nadal dels canonges agustinians