Casa Museu Prat de la Riba | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Tradició i família 


A les cases pairals catalanes, com la d’Enric Prat de la Riba, el primer president de la Mancomunitat de Catalunya, la taula del menjador era un dels escenaris principals de la vida familiar. A més de la creació de moments i records compartits, també servia per evidenciar els rols de poder i de gènere de cadascun dels membres, com ara el cap de família, que ocupava el cap de taula i era el primer en ser servit, i les dones de la casa, que, si no hi havia servei, s’asseien a prop de la porta per poder anar i venir de la cuina amb els plats.

Per Nadal aquesta taula es vestia amb les estovalles «bones» de fil i es parava amb plats de porcellana, copes de vidre i coberts d’acer o plata galvanitzada per celebrar un dels àpats més importants del calendari festiu. Un àpat en què, en la tradició catalana, no hi pot faltar l’escudella, el gall dindi o el capó i, a partir del segle XX, els canelons. I de postres, les llepolies, neules i torrons, que el tió havia cagat la nit anterior en tornar de la Missa del Gall. Ni tampoc el tradicional verset que devien fer els quatre fills d’Enric Prat de la Riba i Josefina Dachs enfilats a la cadira, aquell Nadal de 1914.

I per Sant Esteve, un altre cop!


Recepta: Escudella de Nadal

Visita guiada: El Nadal de Prat de la Riba