Manuel Joaquim Raspall (1877-1937) va ser arquitecte municipal de Cardedeu, entre d’altres poblacions de la comarca del Vallès Oriental, territori on es concentra la major part de la seva obra modernista. A Cardedeu són nombrosos i diversos els testimoni conservats: des de cases i torres d’estiueig, a parcs públics o projectes d’urbanització.
Un itinerari de descoberta que pretén donar a conèixer algunes de les obres més destacades de l’arquitecte modernista Manuel Joaquim Raspall i reconèixer les característiques principals del seu estil. Pensat com un treball de camp, el recorregut es planteja amb activitats d’observació i anàlisi i amb la utilització de documents originals i recursos gràfics.
artística i cultural
El municipi de Cardedeu està situat al centre de la depressió vallesana, a la part baixa de la riera de Cànoves que travessa el terme. Punt estratègic en les vies de comunicació entre Barcelona i Girona, fet que ha marcat el seu desenvolupament històric. Documentat des d'època medieval, Cardedeu va adquirir caràcter urbà a partir del segle XIII, quan el rei Jaume I li va atorgar el títol de batllia. Però la transformació de Cardedeu en vila moderna va tenir lloc a finals del segle XIX amb la construcció de la línia de tren (1860) i de la carretera comarcal (1865). El municipi va créixer vers aquestes noves vies amb un urbanisme singular i magnífiques torres modernistes per a estiuejants barcelonins que defineixen avui el municipi com a poble residencial. Destaquen les torres de l’Alqueria Cloèlia i les Cases Arquer i Golferichs, obres de l’arquitecte municipal M. J. Raspall.