Professionals | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Giravolt no és només una galeria de models 3D. L’objectiu principal del projecte és fer conèixer les tecnologies 3D al sector professional del patrimoni, per tal que les incorporin en tot el seu procés de treball. Els models 3D en el sector del patrimoni són extraordinàriament útils en diferents tasques:
 
  • Per documentació: no hi ha millor mètode per tenir documentat un objecte
  • Per recerca: es pot inspeccionar l’objecte en remot amb tot el seu detall i en tota la seva superfície, canviant si cal la il·luminació per observar el relleu
  • Per conservació: permet detectar i mesurar degradacions, crear reconstruccions, encaixar peces virtualment i crear estudis d’estabilitat i patologies en elements de patrimoni arquitectònic
  • Per educació: es poden programar activitats molt atractives per a l’alumnat i enriquir el coneixement sobre el patrimoni català.
  • Per comunicació: es pot compartir a xarxes socials i el retorn és molt alt
  • Per fer més accessible el patrimoni: sigui individualment o col·lectivament, formant exposicions virtuals, o publicant en línia cadascun dels models
  • Per noves narratives: és la base per la realitat augmentada, la realitat virtual i moltes experiències immersives


 


LES ACCIONS DE GIRAVOLT

El programa Giravolt articula diverses accions adreçades a professionals del patrimoni:
 
Escanejos
L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural du a terme anualment escanejos d’objectes patrimonials a museus i altres entitats, de forma gratuïta. Els museus i entitats reben una còpia de tots els models en diverses resolucions, un fitxer amb les metadades de tot el procés i una guia d’utilització. La Direcció General del Patrimoni Cultural, per la seva banda, està documentant tots els monuments i jaciments de la Generalitat de Catalunya. Els models en alta resolució estan disponibles per a la seva utilització científica i cultural, només cal que contactis amb nosaltres a giravolt@gencat.cat
 
Formació
Vinculat a cada sessió d’escaneig, s’ofereix un taller d’iniciació per al personal tècnic de l’equipament i d’altres entitats properes geogràficament o temàtica en el qual es fa una introducció a la fotogrametria i el seu ús patrimonial. Per al personal amb coneixements i/o experiència en la digitalització 3D, s’organitzaran tallers d’especialització impartits per especialistes, per millorar la seva tècnica i actualitzar continguts.
 
Publicació
Fomentem l'obertura de les dades, seguint les directrius europees i de la Generalitat de Catalunya, publicant els models escanejats a Internet amb llicències Creative Commons atribució (CC BY 4.0). Així, oferim el millor compromís entre la màxima difusió del patrimoni i la preservació de la visibilitat del patrimoni cultural català. El model de citació és: Títol de l’Objecte. Museu o entitat de procedència. Programa Giravolt.
 
Internacionalització
EL programa promou la visibilitat internacional del patrimoni cultural català i del projecte, establint contactes amb les entitats internacionals que també treballen en aquest àmbit i presentant-lo en fòrums internacionals.
 
Creació d’estàndards
El Departament de Cultura està redactant la guia d’estàndards i bones pràctiques amb una descripció detallada dels procediments i els protocols a seguir per obtenir models 3D de qualitat. Una guia que servirà a qualsevol persona o institució que vulgui participar del programa o que simplement vulgui conèixer quins són els estàndards recomanats en la documentació 3D del patrimoni cultural a Catalunya.
 
Recerca
Giravolt inclou la possibilitat d’acords d’investigació amb centres de recerca i universitats per experimentar amb nous mètodes d'escaneig, emmagatzematge i gestió dels models i noves formes de publicació. Si estàs interessada o interessat, contacta amb la coordinació del programa.
 
Molts museus i gestors del patrimoni han engegat importants polítiques de documentació i difusió en 3D: Historic Environment Scotland, Smithsonian Institution, British Museum, etc. A Catalunya destaca la tasca feta pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, per l’ICAC i pel Museu de Ciències Naturals.


GUIES I MANUALS DE GIRAVOLT

El programa Giravolt 3D publica els seus models a la plataforma Sketchfab, i una de les seves funcionalitats és que els models 3D es poden inserir al vostre web, bé perquè els models siguin de la vostra col·lecció o perquè els feu servir per a qualsevol contingut educatiu o de difusió. El mètode és molt senzill, i us l'expliquem en aquest manual de suport.

Manual per inserir models 3D a la vostra web


TALLERS GIRAVOLT 

Cada any Giravolt organitza diferents tallers d'iniciació a les tecnologies 3D a diferents llocs del territori català.
 
En aquests tallers es fa una primera introducció al programa Giravolt i a les possibilitats que donen les actuals tecnologies per la captura 3D del patrimoni, des d'objectes de museu fins a espais arquitectònics i arqueològics. També inclouen demostracions pràctiques de dues tecnologies diferents, la fotogrametria i l'escaneig per làser. Els tallers estan adreçats a tècnics i gestors de patrimoni cultural.
 



Les pròximes convocatòries del 2022 són:
 
  • Girona. 21 de juny. Organitzat conjuntament amb l'Ajuntament de Girona. Introducció a les tecnologies de captura 3D. Places exhaurides. (enllaç al pdf)
  • Àrea de Barcelona. Setembre-Octubre. Data a concretar. Introducció a les tecnologies de captura 3D.
  • Jaciment de l'Esquerda. Novembre. Organitzat conjuntament amb Arqueoxarxa. Formació adreçada a l'aplicació del 3D a l'arqueologia.
 
Per estar al cas de les novetats respecte els tallers o donar-nos les vostres preferències respecte al territori on s'han de programar, empleneu aquest breu formulari.
 

FORMA PART DE GIRAVOLT

Cada any, el Departament de Cultura obrirà una convocatòria d’escanejos gratuïts a través de les xarxes museístiques catalanes. El 2020, aquesta convocatòria s’ha dut a terme amb la Xarxa de Museus d’Etnologia.
 
Giravolt està obert també a la col·laboració amb altres entitats que ja tenen el seu projecte de documentació 3D en marxa. Un dels nostres objectius és compartir el coneixement entre tots els actors per aconseguir els millors resultats possibles. Si ets una empresa o una persona professional amb experiència en documentació 3D del patrimoni i vols donar-te a conèixer, pots posar-te en contacte amb el programa per integrar-te en el futur clúster de 3D i patrimoni.




CONTACTE
Pots seguir l’actualitat del programa a les xarxes socials a partir de l’etiqueta #Giravolt3D o subscrivint-te al butlletí professional de patrimoni.gencat. Si vols contactar amb nosaltres pots fer-ho directament al correu electrònic giravolt@gencat.cat.