Episodis | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Episodi 1: Park Güell

Antoni Gaudí, un arquitecte obsessionat en l’observació i la comprensió de la natura, es va atrevir a dissenyar un parc que va transformar el paisatge pelat d’una muntanya en un lloc de fantasia, ple de vegetació, respectuós amb l’entorn i en harmonia amb la natura. Una zona de Barcelona que cada any visiten milers de persones de tot el món i on es troben formes i bèsties ben curioses. Avui us donem la benvinguda al Park Güell!

Llegeix més

Episodi 2: Monestir de Sant Pere de Rodes

A l’edat mitjana, Catalunya tenia moltíssimes relíquies, és a dir, objectes o restes de parts del cos que es creia que pertanyien a un sant o màrtir. Aquells tresors es guardaven dins d’esglésies o monestirs situats en paisatges amb una gran bellesa, que tenien decoracions espectaculars i que, amb tot plegat, atreien molts viatgers. I, encara avui en dia, milers i milers de persones de tot el món venen a l’Alt Empordà, a la costa del cap de Creus, per visitar un dels monestirs romànics més majestuosos del nostre territori: el monestir de Sant Pere de Rodes!

Llegeix més

Episodi 3: Castell de Miravet

A la comarca de la Ribera d’Ebre, a tocar del riu Ebre i a sobre del bonic poble que li dona nom, hi ha el castell de Miravet. El va reconstruir, durant els segles XII i XII, l’orde del Temple, una comunitat religiosa formada per monjos guerrers. Aquest espai amaga prosperitat i espiritualitat, però també ambició i misteri... Us donem la benvinguda al castell de Miravet!

Llegeix més

Episodi 4: Empúries - Museu d'Arqueologia de Catalunya

A Catalunya hi ha una pila de jaciments interessants, i entre ells hi ha un conjunt arqueològic que ha donat moltes alegries als arqueòlegs. Es tracta d’una antiga ciutat grega, que després va ser una ciutat romana, situada al golf de Roses, a la Costa Brava. Els grecs van arribar-hi en vaixell cap a l’any 575 aC. Hi van trobar un port natural que era ideal per instal·lar-s’hi i fundar-hi un enclavament de comerç. De nom li van posar Emporion, allò que avui coneixem com a Empúries!

Llegeix més

Episodi 5: Casa Amatller

El nostre protagonista és un monument que va trencar motlles quan es va construir, ara fa més de cent anys. Una casa que deu la seva existència a la venda d’un dels productes més desitjats per grans i petits: la xocolata. Situada al passeig de Gràcia, l’elegant bulevard on l’aristocràcia i la burgesia de Barcelona van comprar els seus habitatges i on hi havia les botigues més exclusives, la casa destaca per la façana triangular esglaonada, una de les més admirades de la ciutat. Us donem la benvinguda a la Casa Amatller!

Llegeix més

Episodi 6: Catedral de Girona

Al punt més elevat de la ciutat de Girona hi ha la catedral, un temple que va passar per moltes mans i per moltes reconstruccions. Va ser territori d’ibers, va formar part d’un recinte emmurallat romà, es va transformar en mesquita musulmana, en església romànica, en catedral gòtica i, per uns dies, en un plató de cinema famosíssim. A més, aquesta església té la nau medieval més ampla del món i moltíssimes històries per explicar! Us donem la benvinguda a la catedral de Girona.

Llegeix més

Episodi 7: Mas Miró

Podríem dir que un paisatge emocional és aquell indret on ens agrada tornar sempre. Aquell racó on ens sentim més a gust. Un lloc que ens estimem especialment perquè el relacionem amb una experiència agradable, bonica, viscuda allà, on ens sentim en pau i protegits. El paisatge emocional d’un dels pintors més cèlebres del nostre país, Joan Miró, és Mont-roig del Camp i el seu entorn. Un espai on l’artista, de jove, va passar una temporada per curar-se d’una malaltia, i va tornar-ne enamorat per sempre més. El xoc preliminar, l’inici de la seva inspiració i amor a la natura. Us donem la benvinguda al Mas Miró.

Llegeix més

Episodi 8: Vapor Aymerich, Amat i Jover

Si us parlem de fàbriques, segurament molts pensareu en edificis grisos amb finestres quadriculades, més aviat avorrits, amb altes xemeneies que no paren de treure fum. Però la nostra protagonista va ser dissenyada per un arquitecte amb una visió artística, que buscava la bellesa en l’espai. Una fàbrica situada a Terrassa en el moment d’esplendor de la Revolució Industrial a Catalunya. Un moment que, en realitat, potser no era tan agradable per a tothom... Descobrim-ho tot del Vapor Aymerich, Amat i Jover!

Llegeix més

Episodi 9: Seu Vella de Lleida

Al bell mig de la comarca del Segrià i a tocar del riu, hi ha un turó que des de fa més de dos mil anys ha estat un punt estratègic per situar-se i controlar el territori. Per això, l’any 1203 els cristians, amb l’ajuda dels comtes catalans, hi van edificar una catedral, avui el monument més emblemàtic de la ciutat de Lleida. Les seves parets ens connecten amb la història de Catalunya, però també ens n’expliquen episodis i detalls no tan coneguts... Us donem la benvinguda a la Seu Vella de Lleida!

Llegeix més

Episodi 10: Ciutat ibèrica d’Ullastret - Museu d’Arqueologia de Catalunya

Ara fa més de dos mil dos-cents anys, a casa nostra hi vivia una civilització que feia molt de temps que era aquí, i que tenia una cultura, uns costums, una llengua... Eren els ibers! Sobre un turó del que avui és la comarca del Baix Empordà, la tribu ibèrica dels indigets va construir una ciutat rica i pròspera. El domini d’aquesta capital va arribar a acollir uns sis mil habitants. Les restes arqueològiques que s’hi han trobat ens parlen d’una forma de vida sorprenent. Us donem la benvinguda a la ciutat ibèrica d’Ullastret!

Llegeix més

Episodi 11: Castell de Cardona

L’any 886, es va construir un castell i una fortificació militar al bell mig de Catalunya, al Bages, per protegir un tresor molt especial... una muntanya gegant de sal! En aquest castell hi va viure una de les famílies més riques i poderoses del país, i les seves parets van ser testimoni de moltes, moltíssimes històries. Històries d’amor, de tragèdia i de secrets. Si les voleu conèixer, us proposem que us endinseu al castell de Cardona!

Llegeix més

Episodi 12: Santa Maria del Mar

A principis del segle XIV, el quarter de Mar de Barcelona, l’actual barri de la Ribera, cada cop es feia més gran i bullia d’activitat. I els veïns van voler apostar per la construcció d’una nova catedral. Però el bisbe de Barcelona no els va voler donar ni un cèntim. Els fidels del barri, aleshores, es van prometre col·laborar amb esforç físic i econòmic per aixecar l’església que ells volguessin. I ho van aconseguir en només cinquanta-quatre anys! Un temps rècord. Avui us donem la benvinguda a la basílica de Santa Maria del Mar, una església construïda pel poble i molt resistent.

Llegeix més

Episodi 13: Pont de Besalú

A Besalú, una vila que ens permet viatjar fins a l’edat mitjana, hi tenim un dels ponts més emblemàtics del nostre territori emmarcat en el paisatge de la Garrotxa. Es tracta d’un pont romànic per on cada any passen i s’hi fotografien milers de visitants de tot arreu. Un pont que s’ha hagut de reconstruir moltes vegades per culpa de riuades, inundacions i guerres, i que ens explica la història dels jueus que el travessaven, dels mestres constructors que l’alçaven, de les fórmules creatives que van trobar per aconseguir diners i del dia a dia d’uns habitants que l’estimaven. Us presentem el Pont Vell de Besalú!

Llegeix més

Episodi 14: Pintures rupestres del Cogul

A la prehistòria encara no s’havia inventat l’escriptura. Però, així i tot, els nostres avantpassats feien servir la pintura com un mitjà d’expressió. Quan volien fer dibuixos, triaven una paret de pedra i la decoraven amb colors que obtenien de la natura. I al Cogul, un poblet de la comarca de les Garrigues, s’hi han trobat pintures d’aquells temps! Es tracta d’una roca on, durant més de cinc mil anys, les tribus de caçadors i els grups posteriors d’agricultors i ramaders van deixar constància de les seves creences religioses, un lloc sagrat. Us donem la benvinguda a la Roca dels Moros!

Llegeix més

Episodi 15: Casa Navàs

Fa més de cent anys, un matrimoni reusenc va donar un xec en blanc a un famós arquitecte perquè els construís la casa. Lluís Domènech i Muntaner va poder ser tan imaginatiu com va voler i, a més, ho va poder fer sense límit de diners, disposant del pressupost que fos necessari. Encara avui, a Reus hi trobem una casa modernista que per dins es conserva tal com es va dissenyar. Té formes impossibles, jocs de transparències, llum i color, una decoració exagerada i fantasiosa que deixa meravellat tothom qui la visita. Us donem la benvinguda a la Casa Navàs!

Llegeix més

Episodi 16: Fàbrica Asland

Aquesta és la història d’una obsessió, d’algú que amb esforç, diners i tossuderia va aconseguir aixecar una fàbrica de ciment al mig d’una muntanya, al Berguedà. Eusebi Güell estava acostumat a aconseguir el que volia, fins i tot el que semblava impossible. Per això, enmig del paisatge de Castellar de n’Hug, allà on neix el riu Llobregat, hi trobem un autèntic edifici modernista industrial. Una fàbrica que va haver de superar molts entrebancs, però que va arribar a ser la cimentera més important de l’Estat. Una construcció pensada i feta amb molt d’enginy, aprofitant al màxim els recursos i les condicions naturals de la muntanya on està encaixada. Us presentem la Fàbrica de Ciment Asland!

Llegeix més

Episodi 17: Vil·la romana dels Munts

Les vacances deuen ser de les poques coses que agraden a tothom. I és que sabem que als romans de fa més de dos mil anys també els encantaven! Al voltant de les ciutats solien tenir parcel·les on es construïen cases anomenades vil·les. Algunes eren segones residències luxoses, envoltades de jardins i ornamentades amb mosaics i escultures. Com la que hi havia a dotze quilòmetres de la ciutat de Tàrraco (l’actual Tarragona), on ara hi ha Altafulla. Era una vil·la espectacular, per això va acollir moltes personalitats importants. Avui us donem la benvinguda a la vil·la romana dels Munts!

Llegeix més

Episodi 18: Casa Museu Dalí

En una petita barraca de pescadors de Portlligat s’hi va instal·lar, fa gairebé cent anys, una de les parelles més cèlebres de la història de l’art: Salvador Dalí i la seva dona, mussa i artista Gala. Es tracta d’una casa laberíntica feta amb el pas dels anys, amb unes vistes privilegiades, on Dalí gaudia de la tranquil·litat necessària per poder treballar. Un lloc ple d’obres d’art i objectes estranys i màgics que ens permeten acostar-nos a la vida de la parella. Avui us donem la benvinguda a la Casa Salvador Dalí de Portlligat!

Llegeix més

Episodi 19: Reial Monestir de Santes Creus

L’any 1160, una comunitat de monjos cistercencs es va establir a les terres de Santes Creus, situades al marge esquerre del riu Gaià, per construir-s’hi un monestir. Situat en un paisatge privilegiat i apartat del soroll de les ciutats, era el lloc ideal per connectar amb Déu. Però aquell edifici i aquella comunitat d’aparença senzilla acabaria gaudint de la protecció i el reconeixement de nobles i reis de la Corona d’Aragó. Si voleu reviure aquells temps, entre la puresa i la riquesa, us animem a submergir-vos en les parets i les històries del Reial Monestir de Santes Creus!

Llegeix més

Episodi 20: Sant Climent de Taüll

Si pensem en l’art romànic català, a molts ens ve al cap la imatge del nostre monument protagonista. Es tracta d’una de les esglésies més visitades del nostre país i tota una icona del Pirineu lleidatà. Té unes parets que combinen arquitectura, pintura, fe i ambició de poder. Si voleu saber quin sentit té tot plegat, us proposem que fem un viatge de mil anys enrere a l’església de Sant Climent de Taüll!

Llegeix més