L’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà ofereix visites guiades per als alumnes a partir de cicle mitjà fins a Batxillerat de la mà de l’arxiver. Es tracta de sessions adaptades segons els nivells i les edats, d’una hora de durada, en la que mitjançant un vídeo d’uns 20 minuts, es relata què és un arxiu i la seva missió vers la societat. Complementant aquest vídeo, la visita guiada segueix tots els passos i processos des de que la documentació ingressa a l’arxiu, la seva neteja, la seva classificació, el seu inventari, fins la seva instal·lació definitiva als compactes dels dipòsits d’arxiu, i la posterior consulta per part dels usuaris.
El MNAT proposa aquest taller a l'alumnat d'educació primària, educació en el lleure i públic familiar.
A través de la narració de quatre històries de déus i herois -una d'amor (Apol·lo i Dafne), de lluita contra el monstre (Perseu i Medusa), d'herois molt esforçats (Hèrcules i el lleó de Nèmea) i del cicle de la natura (Plutó i Prosèrpina)- i d'un joc itinerari es proposa entrar en contacte amb el món de la mitologia clàssica i compartir l'Olimp, la residència sagrada.
Habilitats que desenvolupa:
El MNAT proposa aquest taller a l'alumnat d'educació infantil i primària, educació d'adults i públic familiar.
Activitat que parteix del paral·lelisme entre la llegenda de Sant Jordi i el mite de Perseu i Andròmeda, representat en el conegut mosaic de la Medusa procedent de Tàrraco, que ens permet conèixer alguns dels protagonistes de la mitologia clàssica.
Habilitats que desenvolupa:
El Museu Comarcal de la Conca ofereix l’opció de conèixer la història de la Conca al llarg del segles, i per extensió d’analitzar els canvis i continuïtats més rellevants del passat descobrint les sales del Museu. Així, començant per la Prehistòria i acabant a la sala dels oficis per introduir l’Edat Moderna i Contemporània, s’aniran descobrint els conceptes a partir de demostracions i dinàmiques amb materials de suport per anar teixint una interessant línia del temps de forma pràctica i experimental.
OBJECTIUS:
- Descobrir i aprofundir en la Història de la Conca a partir de la visita al Museu Comarcal.
- Analitzar els canvis i continuïtats més rellevants de la Història a través d’una visita transversal en el temps.
- Valorar i gaudir del patrimoni cultural del nostre entorn coneixent-lo en el marc de la sortida escolar amb l’objectiu de protegir-lo i preservar-lo.
- Conèixer i respectar les normes de convivència i de respecte pròpies d’un museu.
QUÈ APRENDREM?
- L’evolució històrica de la comarca de la Conca de Barberà.
- Les principals característiques del Paleolític i Neolític i la seva rellevància al territori.
- Els pobles ibèrics a la Conca de Barberà.
- Els canvis i continuïtats de la romanització.
- El món medieval: la ciutat de Montblanc.
- L’edat Moderna: oficis i vida quotidiana.
- L’època contemporània.
El MAC proposa aquest taller a l'alumnat d'educació secundària.
Amb aquest taller es pretén introduir els alumnes en el pensament mític de les cultures grega i romana, considerades el fonament de la nostra cultura actual. Conèixer els personatges i les seves històries, veure què s'amaga darrera de les característiques de cadascun d'ells, entendre d'on sorgeixen... un viatge al món de les creences que permetrà saber moltes més coses d'aquestes dues grans civilitzacions.
Una manera didàctica, divertida i participativa d'introduir-los en la comprensió d'aquesta interessant cultura, reforçant la idea de la importància i la necessitat de preservar el nostre patrimoni a través d'un joc de rol on l'alumnat viurà les aventures i desventures d'un heroi clàssic.
Habilitats que desenvolupa: apropar l'alumnat al coneixement de la mitologia clàssica a partir de les restes arqueològiques; aprendre a construir aquest coneixement a partir de les seves reflexions i de la pràctica, amb l'ajuda i les aportacions del grup; desenvolupar les capacitats imaginativa i artística, i aprendre a valorar i respectar el patrimoni pel seu valor cultural i com a font de coneixement.
El MEV proposa aquesta visita-taller a l'alumnat de primària, secundària i batxillerat.
Una visita per a grups que volen aprofundir en el significat religiós de les obres medievals. Descobrirem la funció dels frontals, els absis, els retaules, els altars i les escultures, per comprendre el sentit dels elements sagrats que eren presents en la cultura dels notres avantpassats. També tractarem el significat de les imatges i en desvetllarem el llenguatge simbòlic.
Expliquem el significat original de les obres religioses i parlem de les funcions que complien.
Els grans pobles comerciants de l'antiguitat van recórrer la Mediterrània empesos per l'afany de trobar nous mercats on obtenir primeres matèries i productes exòtics. El vi era una de les mercaderies més valuoses que portaven per intercanviar amb els indígenes que trobaven a les costes del Mare Nostrum.
Amb el temps les societats d'aquests territoris es transformarien adoptant avenços tecnològics, socials, econòmics i culturals emmirallats per societats més avançades. El vi i la cultura del vi s'estenien per tot el món conegut.
Observarem com, sense la presència de la vinya i el vi, la història hauria estat diferent i la nostra existència també.
El MEV proposa aquesta visita temàtica a l'alumnat d'ESO i cicles formatius.
Visita educativa que fa un itinerari per les civilitzacions prehistòriques i antigues de la Mediterrània. Neolític, Egipte, Grècia i llegat romà. Acompanyats d'un educador que utilitza diversos recursos educatius, fem una immersió en el món prehistòric i antic a través dels objectes exposats a la col·lecció d'arqueologia del MEV.
Un viatge per les civilitzacions del passat a través dels objectes més antics de les col·leccions.
“Les Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat mitjana” presenta un valuós llegat arqueològic i dóna a conèixer, les transformacions en aspectes com l’hàbitat, l’economia i la societat a través de 5 àmbits cronològics: de la cova al poblat (prehistòria), Els tossals fortificats (protohistòria), El comerç mediterrani, La colonització del camp (món romà) i Els senyors de la terra (medieval).