El MUSEU DE TERRASSA proposa aquesta visita per conèixer l'evolució històrica i arquitectònica de les esglésies de Sant Pere de Terrassa. Se centra en aspectes formals i tècnics d'història de l'art i s'expliquen els resultats de les darreres intervencions arqueològiques fetes.
Aquest conjunt monumental constitueix un element excepcional del patrimoni històric i artístic a nivell català. Abasta un període ininterromput des de l'època ibèrica fins a l'actualitat.
Destaquen els testimonis conservats dels edificis de la seu episcopal d'Ègara durant el regne dels visigots (s. IV-VII), les pintures murals alt medievals i romàniques, els retaules gòtics i l'arquitectura de les esglésies de Sant Pere, Sant Miquel i Santa Maria.
Per a grups i/o persones cegues o amb discapacitat visual es pot adaptar la visita a les esglésies de Sant Pere: “La Seu d’Ègara a les teves mans”. El recorregut tàctil permet conèixer la maqueta i tocar alguns elements arquitectònics i decoratius de Santa Maria, Sant Miquel i Sant Pere. L’activitat finalitza amb la manipulació de certs elements arqueològics i reproduccions de peces localitzades en les excavacions arqueològiques al conjunt.
L'activitat s'adreça a l'alumnat de primària, secundària, batxillerat, cicles formatius, universitat, educació d'adults i educació especial.
Utilitzant diferents recursos visuals, un bufó molt tafaner explica totes les històries que coneix sobre l'Esquerda i la gent que hi vivia.
La visita consisteix en un recorregut pel jaciment amb un educador de patrimoni. Proposem participar de la visita a través de diverses metodologies comunicatives i d’aprenentatge per conèixer la Ciutadella i el món ibèric.
Ens acostrarem a l'època ibèrica a través d'algunes de les seves activitats productives que podrem classificar en els sectors econòmics: primari, secundari i terciari. Del pescador al guerrer, una societat per descobrir!
La visita didàctica consisteix en un recorregut pel jaciment amb un educador de patrimoni. Proposem participar de la visita a través de diverses metodologies comunicatives i d'aprenentatge per conèixer la Ciutadella i el món ibèric.
L'Ortimbere o en Bilos ens explicaran un conte i ens convidaran a entrar a casa seva per mostrar-nos com vivien, què feien i qui eren els ibers. Un conte per apropar-nos al món dels ibers i aprendre amb una metdologia adaptada als nens i nenes d'educació infantil.
El Museu Comarcal de la Conca ofereix l’opció de conèixer la història de la Conca al llarg del segles, i per extensió d’analitzar els canvis i continuïtats més rellevants del passat descobrint les sales del Museu. Així, començant per la Prehistòria i acabant a la sala dels oficis per introduir l’Edat Moderna i Contemporània, s’aniran descobrint els conceptes a partir de demostracions i dinàmiques amb materials de suport per anar teixint una interessant línia del temps de forma pràctica i experimental.
OBJECTIUS:
- Descobrir i aprofundir en la Història de la Conca a partir de la visita al Museu Comarcal.
- Analitzar els canvis i continuïtats més rellevants de la Història a través d’una visita transversal en el temps.
- Valorar i gaudir del patrimoni cultural del nostre entorn coneixent-lo en el marc de la sortida escolar amb l’objectiu de protegir-lo i preservar-lo.
- Conèixer i respectar les normes de convivència i de respecte pròpies d’un museu.
QUÈ APRENDREM?
- L’evolució històrica de la comarca de la Conca de Barberà.
- Les principals característiques del Paleolític i Neolític i la seva rellevància al territori.
- Els pobles ibèrics a la Conca de Barberà.
- Els canvis i continuïtats de la romanització.
- El món medieval: la ciutat de Montblanc.
- L’edat Moderna: oficis i vida quotidiana.
- L’època contemporània.
Al jaciment de l'Esquerda s'hi van excavar les restes d'una ferreria medieval i s'hi van poder documentar les eines que s'utilitzaven i el tipus de fornal per a forjar ferro. A l'Àrea de Recerca Experimental Arqueològica (ÀREA) de l'Esquerda hem reproduït una fornal medieval molt simple que serveix per poder elaborar diferents eines de ferro.
Recorregut per totes les èpoques del jaciment de l'Esquerda. Introducció al món del treball arqueològic al Museu Arqueològic de l'Esquerda i visita al jaciment de l'Esquerda seguint una ruta ben senyalitzada amb punts d'informació que inclouen restitucions de les principals estructures del jaciment: fortificació, carrers i tallers d'època ibèrica; església, cementiri, plaça, graner i ferreries medievals.
Els tallers constitueixen una línia d’activitats que complementa les visites guiades i s’ofereixen juntament amb aquestes. Els alumnes descobriran les tècniques i procediments del passat a través de la seva pròpia experiència. Manipularan els materials, es formularan preguntes, generaran idees i interpretaran fets, fenòmens i processos del passat.
Coneixerem l’origen de l’escriptura ibèrica i el seu alfabet per aprendre a escriure i llegir inscripcions en diferents tipus de suport com les tauletes de cera o les monedes.
Ofereix al visitant la possibilitat de conèixer la vegetació natural de la zona i la seva evolució des d'èpoques antigues fins l'actual. El riu Ter, que envolta la península de l'Esquerda, té influència directa sobre la vegetació de l'entorn. També es poden contemplar les plantes que creixen als camps de conreu experimentals, reproduïts a partir de llavors documentades arqueològicament al jaciment.