Molí d’Espígol Testament únic del poder dels Ilergets
El poblat ibèric dels Ilergets , al municipi de Tornabous, al comtat d'Urgell, ofereix una de les principals demostracions del seu potencial polític, econòmic i comercial abans de l'arribada dels romans.
Tot i que els orígens de l’assentament són de finals de la primera edat del ferro, les restes arqueològiques del Molí d’Espígol demostren el nivell avançat de desenvolupament urbanístic que aquesta comunitat havia assolit en el moment del seu punt àlgid, entre els segles IV i III. BC
Va ser en aquest moment quan Molí d’Espígol va passar de ser un assentament a una ciutatamb una economia basada en l’agricultura i la ramaderia. La complexitat de les cases i les innovacions, com la canalització sota el paviment, demostren el progrés de l’assentament. I, sobretot, el traçat urbà, que ha perdurat fins als nostres dies.
Les excavacions, iniciades el 1970 pel Museu Diocesà de Solsona (Museu Diocesà de Solsona) i gestionades pel Museu d’Arqueologia de Catalunya des del 2000, han deixat entreveure dues àrees arqueològiques ben definides : la zona urbana , amb restes visibles i visitables; i una zona suburbana al nord, fora de les muralles de l’ oppidum , com a resultat del creixement de la ciutat. També s’ha identificat la font que va subministrar aigua a la comunitat: anantiga piscina , avui dia assecada, situada fora de la vila emmurallada.
Al voltant del 200 aC es va encaminar la gent d’Ilergetes ibèrics i el lloc va ser abandonat. Es va produir una reocupació posterior fins al seu total abandonament a mitjan segle I aC.
Plan your visit
What can I do?
The site is only open to visitors with a prior booking, arranged by emailing reservesmonuments.acdpc@gencat.cat or by calling 977 638 329.
More information
Heritage stories
Prospecció al poblat ibèric (Prospecting at the Iberian village)
The results have allowed us to describe much of the still unexplored urban fabric over an area of approximately 6,500 m².