tancar

Si vols visitar escenaris únics i gaudir de les activitats i novetats que ofereixen els principals equipaments patrimonials de Catalunya; si t'agrada conèixer el teu país i reviure la història amb els cinc sentits, dona't d'alta al butlletí Informa't. Inspira't, en el què t'informarem periòdicament de les millors propostes del patrimoni cultural de Catalunya. Trobaràs moltes idees per inspirar-te!

+subscriure'm

Escapades


Interior del claustre de la Catedral de la Seu d'Urgell. Josep Giribet / Departament de Cultura. CC BY-NC 2.0
 
Església de Sant Vicenç. Josep Giribet / Departament de Cultura. CC BY – NC 2.0

Alt Urgell, nucli de la cristiandat

Visita l’única catedral romànica que es conserva a Catalunya Lleida
Quan s’acosta l’hivern, passejar pel Pirineu català sempre és una delícia. Hi trobaràs tranquil·litat i natura, però també molta cultura i història. Et proposem una escapada a l’Alt Urgell per visitar alguns temples i esglésies, entre elles Santa Maria d’Urgell, una de les grans catedrals de Catalunya.
 
SANTA MARIA D’URGELL
 
Pren com a base per la teva escapada la Seu d’Urgell. Hi trobaràs una de les grans catedrals de Catalunya: Santa Maria d’Urgell, l’única catedral romànica que ha arribat fins avui dia i el millor exemple del poder del Bisbat d’Urgell. Un temple robust fet a l’estil llombard que acull des de temps medievals la seu del Bisbat.
 
PINTURES D’ESTAMARIU
 
A 15 minuts en cotxe, als afores del poble d’Estamariu, a la carretera que va fins a Bescaran, es troba l’església romànica de Sant Vicenç. L’última restauració va deixar al descobert les pintures que estaven amagades sota una capa de guix: un magnífic mural romànic conservat a l’absis de l’església i les decoracions gòtiques de l’absidiola. És un dels conjunts murals més importants conservats in situ a Catalunya.
 
MONESTIR DE SANT SADURNÍ DE TAVÈRNOLES
 
Un altre trajecte de 15 minuts et portarà des de la Seu d’Urgell al monestir de Sant Sadurní de Tavèrnoles, a les Valls de Valira, Anserall. Els orígens d’aquesta abadia benedictina no són clars, però es creu que, en estar a prop del camí reial de la Seu d’Urgell a Andorra, podia estar habilitada per a l’allotjament dels viatgers. El nom Tavèrnoles prové del llatí taverna.
 
ANDORRA
 
Andorra queda a prop. Pots acostar-te a la petita església de Sant Miquel d'Engolasters i a l’interessant temple preromànic de Santa Coloma
 
 
Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural