Constituïda la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat


Museu Pau Casals / Museu Salvador Vilaseca

Constituïda la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Tarragona i les Terres de l'Ebre

La constitució de la xarxa és una de les primeres accions del Pla de Museus de Catalunya. Estratègia 2030’ 02.10.2017
S’ha constituït la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, que té com a objectiu garantir la preservació i la difusió del patrimoni moble de Catalunya de manera concertada entre les diverses institucions que el gestionen.

A la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre hi són presents actualment: el Museu d’Alcover, Museu de les Terres de l'Ebre, Museu d'Història de Cambrils, Fundació Apel·les Fenosa, Museu Deu, Museu Pau Casals, Museu de la Vida Rural, Museu Comarcal de la Conca de Barberà, Museu Salvador Vilaseca, Museu Diocesà de Tarragona, Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Museu de Tortosa i Museu de Valls.

La voluntat dels membres de la xarxa és dur a terme totes les actuacions necessàries per potenciar les funcions pròpies dels museus com a institució cultural pública, impulsar la seva projecció social i cultural i fer-los més sostenibles en el context econòmic actual. El conveni estableix les funcions de la xarxa i l’orientació sobre els serveis i activitats que han de dur a terme; el sistema de governança, els museus que en poden formar part i el seu procediment d’incorporació; i els instruments de planificació, seguiment i avaluació de l’activitat de la xarxa.

El ‘Pla de Museus de Catalunya. Estratègia 2030’ estableix que les xarxes territorials de museus són l’estructura del Sistema de Museus de Catalunya per canalitzar el suport als museus i equipaments patrimonials bàsics vinculats, a nivell de proximitat.

La Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre s’afegeix a les ja constituïdes en el mateix sentit a les comarques de Girona el 2015 i de les Terres de Lleida i Aran el 2016. Actualment ja es treballa en la posada en marxa de la Xarxa Territorial de Museus de la Catalunya Central i del Penedès, així com en la de la Regió Metropolitana de Barcelona.