Donem el tret de sortida a l'Any Taüll | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat



Esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll.

Donem el tret de sortida a l'Any Taüll

900 anys de la consagració de les esglésies de Sant Climent de Taüll i de Santa Maria de Taüll 11.12.2023
El 2023 commemorem el novè centenari de la consagració de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll. Els dies 10 i 11 de desembre de 1123, la vall sencera es va concentrar en aquestes esglésies. El bisbe Ramon de Roda d'Isàvena, acompanyat dels senyors d'Erill, va oficiar l'acte. Els assistents escoltaven, captivats per les figures geomètriques dels murs, la seva policromia i la seva llum.

Sant Climent i Santa Maria de Taüll son considerades com dues de les obres més emblemàtiques del Romànic català, tan pel que fa a l'arquitectura com per les pintures murals, actualment conservades al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Així mateix, l'any 2000 van ser inscrites a la llista de Patrimoni Mundial de la Unesco juntament amb la resta d'esglésies romàniques de la Vall de Boí, perquè totes elles són "un exemple particularment pur i homogeni de l’art romànic en un paisatge rural mantingut pràcticament intacte". 

Aquest cap de setmana vam donar el tret de sortida a l'Any Taüll amb un acte institucional que va unir paisatge, romànic i gent de la Vall. Es tracta d'un esdeveniment excepcional que compta amb un important programa d'actuacions que es desplegaran durant el 2024, encaminades a la preservació de les esglésies, a la seva interpretació, a fer-les accessibles des de qualsevol racó del món i oferir noves experiències a la ciutadania i als turistes que visiten la Vall i vulguin conèixer aquest llegat.

Et convidem a navegar per la pàgina web de la commemoració, on podràs trobar tota la informació relativa a aquesta, als projectes i activitats que es desenvoluparan durant l’Any Taüll.