El descobriment de dues monedes situa la data del naufragi del derelicte del Bou Ferrer entre l'any 64 i 68 | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

El descobriment de dues monedes situa la data del naufragi del derelicte del Bou Ferrer entre l'any 64 i 68

La descoberta confirma que el vaixell portava lingots de plom de Serra Bruna per a la reconstrucció de Roma després de l'incendi de l’any 64 dC 15.09.2017
Les excavacions realitzades aquest estiu en el jaciment subaquàtic del Bou Ferrer de la Vila Joiosa, a Alacant, han localitzat dues monedes, un sesterci i un dupondi, tots dos de l'emperador Neró, la qual cosa ens situa la data del naufragi del vaixell en les últims anys del seu regnat, entre el 64 i el 68 dC.

Al costat de les monedes que han permès la datació del naufragi del derelicte, també s'ha trobat un lingot de plom amb una contramarca amb l'acrònim IMP GER AVG (Imperator Germanicus Augustus) que fa referència a emperadors de la dinastia Juli Claudia com Tiberi, Calígula, Claudi o Neró.

La novetat ha estat descobrir la contramarca NER.CA (Neronis Curator Aquarum) que faria referència al responsable del sistema hídric de la ciutat de Roma, senador delegat pel propi emperador que s'ocupava del manteniment d'aqüeductes i del sistema de canalitzacions de la ciutat.

Després d’aquestes noves dades que confirmen que el Bou Ferrer transportava un encàrrec de Neró i que el port de destinació era Roma, seran necessàries noves campanyes d'excavació per dirimir qui va ser exactament el Curator i quina va ser la seva principal comesa.

El jaciment del Bou Ferrer

El jaciment subaquàtic del Bou Ferrer és el derelicte d’un mercant romà d’època alt imperial que viatjava des de l’actual Cadis fins a Roma durant la segona meitat del segle I dC i es va enfonsar davant les costes de Vila Joiosa, allunyat de la seva ruta probablement a causa d’una avaria o d’un temporal.

La campanya d’excavació del derelicte Bou Ferrer que es va iniciar el passat 15 de juliol i finalitzarà el proper 20 de setembre, ha comptat enguany amb la participació del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya del Departament de Cultura gràcies a l’acord de col·laboració científica signat entre la Direcció General de Cultura Patrimoni de la Generalitat Valenciana i la Direcció d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.