Els fons d’arqueologia del Museu de les Terres de l’Ebre, ara en 3D | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Els fons d’arqueologia del Museu de les Terres de l’Ebre, ara en 3D

El projecte l’ha dut a terme l’empresa ebrenca 4Datum 20.12.2016
L’empresa ebrenca 4Datum ha reproduït en 3D els fons d’arqueologia del Museu de les Terres de l’Ebre. El procés s’ha dut a terme a partir de la fotogrametria digital automatitzada, una tècnica que extrau la informació de forma tridimensional a partir de col·leccions de fotografies convencionals. Aquesta tècnica és la que utilitza també el Museu d’Arqueologia de Catalunya pel seu projecte de digitalització i difusió de models 3D de peces destacades.
 
En total, s’han documentat a través d’aquesta tècnica un total de 40 peces conservades al Museu de les Terres de l’Ebre de diferents tipologies i èpoques. Principalment són objectes ceràmics, encara que també hi ha objectes en metall i en os, que representen aspectes de la vida quotidiana, la religiositat, les industries i la tècnica, el comerç i els elements constructius de les comunitats assentades a les Terres de l’Ebre entre el IV mil·lenni aC i el segle XV.
 
Hi trobem, per exemple, elements de caràcter cultual i votiu (com el peveter de Démeter, un ex-vot ibèric, un vas-copa d’ofrenes ibèric, dos talismans andalusins o una ampolla de pelegrí medieval); objectes de cuina i taula de totes les èpoques; o objectes de diferents industries, entre molts altres.
 
El resultat obtingut té múltiples aplicacions, com la confecció de plànols i mesures, l’avaluació de l’estat de conservació de bens, l’estudi de deteriorament evolutiu, la realització d’animacions foto-realistes, l’ajut en la recerca, la producció de repliques a escala real o la creació de material divulgatiu i pedagògic.
 
Es pot consultar de forma lliure en l’apartat de col·leccions de la web del Museu