'Fotografia a Catalunya' és el primer portal web que recull el patrimoni fotogràfic català | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

'Fotografia a Catalunya' és el primer portal web que recull de forma conjunta el patrimoni fotogràfic català

Departament de Cultura

'Fotografia a Catalunya' és el primer portal web que recull el patrimoni fotogràfic català

Hi trobareu més de 1.600 fotografies i 300 recursos en línia per conèixer aquest ric llegat patrimonial 30.11.2015

Ramon Alabern, autor del primer daguerrotip fet a Espanya, dóna nom al nou portal web ‘Fotografia a Catalunya’, publicat aquesta setmana. Un homenatge que es fa extensiu al ric patrimoni fotogràfic català, quantificat en 35 milions d'imatges que es conserven en 323 arxius.

El lloc web conté, de moment, més de 1.600 fotografies i 300 recursos en línia per conèixer aquest valuós llegat. I neix amb l’objectiu de cobrir les necessitats d'informació i serveis relacionats amb la consulta de les col·leccions de fotografia catalanes.  ‘Fotografia a Catalunya’ però, és un projecte viu que creixerà de forma continuada amb la incorporació de noves fotografies, noves institucions, col·leccions i fotògrafs.

Amb un disseny modern i visual, de fàcil accés i amb un potent cercador, l’usuari pot buscar les imatges per fotògraf, col·leccions o institucions, i obté un resultat amb imatges d'alta resolució.

1.600 imatges, 15 col·leccions i 6 institucions

Desenvolupat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, amb la participació del Museu Nacional d’Art de Catalunya, s’han sumat al projecte 15 col·leccions procedents de 6 institucions, que tenien els seus fons digitalitzat, i diversos fotògrafs contemporanis. En concret es tracta de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Arxiu Nacional de Catalunya, Biblioteca de Catalunya, Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) i Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

A més dels fons fotogràfics, el nou web també recull aspectes com:

  • la teoria de la fotografia i de la seva conservació preventiva;
  • el compliment dels aspectes legals relacionats amb l'ús de fotografies;
  • l'ús de la fotografia en el sistema educatiu,
  • les novetats que es produeixin en l'àmbit de la fotografia documental, creativa i patrimonial.