tancar

El 2018 celebrem l’Any Europeu del Patrimoni Cultural. Una oportunitat única per descobrir la riquesa i diversitat del nostre patrimoni. Monuments i jaciments, paisatges, festes i tradicions, coneixements transferits i expressions de la creativitat humana, col·leccions conservades i gestionades per museus, biblioteques i arxius. Tot un món per descobrir!

+info

Actualitat

La restauració de la portalada de Ripoll deixa al descobert la policromia medieval del pantocràtor

Els treballs han estat dirigits pel Centre de Restauració de Béns i Mobles de Catalunya 13.01.2017

La intervenció de conservació-restauració de la Portalada de Ripoll, una magnífica talla policromada en pedra considerada una obra cabdal del romànic internacionalment, ha finalitzat amb una gran aportació: la recuperació de la policromia del pantocràtor.
 
Se li ha pogut retirar la pintura negra aplicada en època moderna i ha quedat al descobert la pintura medieval: la dauradura de la barba i dels cabells, i les carnacions de la cara del pantocràtor i dels àngels que l’envolten.
 
La restauració ha estat dirigida pel Centre de Restauració de Béns i Mobles de Catalunya (CRBMC), que prèviament va realitzar els estudis pertinents per valorar l’estat de conservació de la portalada i analitzar les possibles línies d’actuació.
 
Els treballs s’han centrat principalment a netejar les superfícies escultòriques, consolidar les zones més degradades i eliminar els morters i materials afegits en intervencions anteriors.
 
La neteja ha permès també recuperar la definició del treball escultòric, que amb la degradació i la brutícia acumulada havia perdut llegibilitat. Ara s’evidencia amb claredat, en moltes zones de la portalada, el treball de qualitat del relleu escultòric.