La Ribera d’Ebre, una terra amb història | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



1. Santuari de la Mare de Déu del Remei (Flix)
2. Vista d'Ascó
3. Poblat ibèric de Sant Miquel de Vinebre

La Ribera d’Ebre, una terra amb història

​Al llarg de l’Ebre trobem diferents pobles que, assentats a la vora del riu, han estat l’escenari d’alguns dels esdeveniments històrics més importats del territori.
Explorem les empremtes d’aquesta història visitant castells, refugis, esglésies o jaciments que encara es conserven a les viles de Flix, Ascó i Vinebre.

La Ribera d’Ebre constitueix una comarca amb un gran patrimoni cultural i històric. Al llarg dels segles, l’Ebre ha esdevingut un nexe d’unió entre les terres de l’interior i la Mediterrània, un punt de trobada de gent i cultures. La importància geoestratègica del riu en el passat, com a via comercial i de comunicació, ha fet que des dels temps més remots ibers, fenicis, grecs o romans —entre d’altres— fessin estada a les aigües de l’Ebre. Les empremtes d’aquesta història les podem trobar en forma de castells, palaus, jaciments arqueològics...

Comencem l’escapada a la vila de Flix, on es pot fer una visita al castell, una antiga fortalesa carlina que està envoltada per l’Ebre. A la mateixa població també es troba un refugi antiaeri que es va construir durant la Guerra Civil Espanyola. L’església de Santa Maria, del segle XVII, i l’ermita del Remei també mereixen una visita. A més, al riu de baix de Flix trobem un dels darrers passos de barca que queden en tot l’Ebre. Podem aprofitar la nostra visita i travessar el riu amb aquest tradicional sistema.

A banda de tot el patrimoni històric, a Flix també es troba la Reserva Natural de Sebes, un dels espais naturals més importants de les Terres de l’Ebre. Conjuntament amb el meandre de Flix, ocupa una superfície de més de 250 hectàrees de zones d’aigües lliures, aiguamolls, boscos de ribera, illes fluvials i galatxos.

Seguim la nostra ruta cap a Ascó, on trobarem un itinerari que ressegueix diferents espais de la batalla de l’Ebre que va tenir lloc l’any 1938. Aquest recorregut permet visitar les trinxeres del Calvari, el búnquer dels Reguers, el campament del XV Cos de l’Exèrcit —un gran campament republicà on van viure uns 5.000 soldats durant els 115 dies de combat—, i el pas de barca d’Ascó, entre d’altres. Sense moure’ns del poble, visitem el castell, ubicat al punt més alt d’Ascó i on la seva torre ofereix una vista privilegiada del riu i del municipi.

I acabem a Vinebre, on visitem Ca Don Joan, un palau renaixentista del segle XVI, amb façana barroca i pati interior porxat, i l’església de Sant Joan Baptista. A Vinebre també hi ha el poblat ibèric de Sant Miquel, situat sobre un serral d’uns 100 metres d’altura. Molt a prop es troba l’ermita de Sant Miquel, una petita capella del segle XII que també mereix una visita.


Una proposta d’escapada en col·laboració amb la revista Descobrir.