L’empremta romana a Tarragona | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades


Amfiteatre de Tarraco  (Josep Giribert) / Necròpolis paleocristiana / Arc de Barà (Josep Giribert)

Mapa

L’empremta romana a Tarragona

Un testimoni històric excepcional declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO
Tarragona
Et proposem una visita a Tarragona, un dels principals focus culturals, polítics i militars de l’imperi Romà a la península Ibèrica i antiga capital provincial, primerament de la Hispània Citerior i més tard de la Tarraconense.

Un dels testimonis més importants de l’empremta romana a Tarragona és el conjunt arqueològic de Tarraco, que l’any 2000 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO pel desenvolupament de la ciutat i per la densitat i la qualitat de les restes, que el converteixen en un bé universal i incomparable. El conjunt arqueològic inclou diversos monuments del segle III aC fins al VI dC, que es troben en molt bon estat de conservació.

TEATRE, CIRC I AMFITEATRE

Pots començar la visita pels tres edificis destinats a l’espectacle: el teatre, el fòrum i l’amfiteatre, la construcció més icònica. Aquest estava situat fora de les muralles, molt pròxim a la Via Augusta i a la platja, des d’on es descarregaven els animals que havien de participar en els espectacles. S’hi celebraven lluites de gladiadors i lluites de feres, a més de ser el lloc on s’ajusticiaven els condemnats a mort.

NECRÒPOLIS PALEOCRISTIANA

En l'espai que delimiten l’avinguda de Ramon i Cajal, l’avinguda de la Independència, la Fàbrica de Tabacs i l’avinguda del Cardenal Vidal i Barraquer, s’hi troba la necròpolis paleocristiana, una de les àrees d’enterrament més extenses i importants de Tarraco. És considerat un dels cementiris més grans i importants de tot l’occident de l’Imperi romà amb més de 2.000 inhumacions.

VIL·LA ROMANA DE CENTCELLES

Després de visitar els monuments del nucli de Tarragona, pots fer un recorregut de 6 km fins a Constantí, on hi ha la Vil·la romana de Centcelles, un monument clau de l’art paleocristià. En una de les estances s’hi conserven en un estat excepcional els mosaics de cúpula de temàtica cristiana més antics del món romà.

VIL·LA ROMANA DELS MUNTS

Per acabar la ruta, a Altafulla, a uns 20 minuts en cotxe de Centcelles, pots visitar la Vil·la romana dels Munts, un destacat testimoni del que va ser un important nucli residencial. És un dels conjunts més importants de la península en la seva categoria i mostra com era la residència d’un alt càrrec de l’administració de Tarraco.

Si vols aprofundir més en la història de Tarraco, visita el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, el museu més important per a la conservació i difusió del patrimoni romà de Tarragona i instrument clau per entendre la nostra història; l’Arc de Barà o la Torre dels Escipions.


Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural

La nostra Comunitat

#patrimonigencat