tancar

El 2018 celebrem l’Any Europeu del Patrimoni Cultural. Una oportunitat única per descobrir la riquesa i diversitat del nostre patrimoni. Monuments i jaciments, paisatges, festes i tradicions, coneixements transferits i expressions de la creativitat humana, col·leccions conservades i gestionades per museus, biblioteques i arxius. Tot un món per descobrir!

+info

Escapades


Imatges de la baixada de falles a Taüll i Durro. Foto: Patronat Vall de Boí

Les festes del foc als Pirineus

Molts pobles pirenaics celebren Sant Joan i l'arribada de l'estiu entre falles i flames Lleida
La nit del 23 de juny és una de les més màgiques de l’any a Catalunya. Fogueres, correfocs i focs artificials donen la benvinguda a l’estiu. Us proposem viure aquesta festa als Pirineus, on alguns pobles encara celebren tradicions mil·lenàries i rituals de purificació amb motiu del solstici d’estiu on el foc és el gran protagonista.
 
LES FALLES DELS PIRINEUS
Un dels majors atractius de les festes de Sant Joan a Catalunya és la baixada de Falles dels Pirineus, declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2015. Es tracta d’una celebració ancestral dedicada al foc i al solstici d’estiu que se celebra en més de 60 pobles dels Pirineus andorrans, francesos, aragonesos i catalans com Durro, Isil, Boí o el Pont de Suert, entre d’altres. En alguns pobles la baixada de Falles comença uns dies abans del solstici d’estiu i s’allarga fins a mitjans de juliol.
 
Els fallaires, normalment joves solters, es desplacen a un turó o un indret elevat de la població des d’on encenen les falles, que poden ser de diferents tipus segons el poble. Un cop enceses, les carreguen a les espatlles i, formant una serp de foc, baixen fins a la plaça del poble. Un cop allà, seguint el ritual, formen una sola foguera amb totes les falles al voltant de la qual la gent del poble balla fins a la sortida del sol.
 
FESTA D’ETH HARO I D’ETH TARO
Les poblacions araneses de Les i Arties celebren la revetlla de Sant Joan amb una festa mil·lenària que sorgeix d’antigues tradicions celtes vinculades a la purificació: la crema d’un gran avet, el Taro o l’Haro, a la plaça del poble. A Les, aquesta celebració és el punt de partida de les festes patronals. A Arties, el Taro s’arrossega pels carrers del poble enmig de música, cants i salts per damunt de les flames fins a l’ajuntament.
 
LA FLAMA DEL CANIGÓ
El 22 de juny, la Flama del Canigó, que es resguarda el Museu de la Casa Pairal de Perpinyà durant tot l’any, es puja fins a aquest cim del Pirineu. A la matinada, la Flama es distribueix entre els voluntaris presents que s’encarregaran de dur-la, seguint diverses rutes a peu, en cotxe, bicicleta i fins i tot llagut, als diferents pobles de Catalunya per encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Una tradició que ja té més de 50 anys
Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural