La nit del 23 de juny és una de les més màgiques de l’any a Catalunya. Fogueres, correfocs i focs artificials donen la benvinguda a l’estiu. Et proposem viure aquesta festa als Pirineus, on alguns pobles encara celebren tradicions mil·lenàries i rituals de purificació amb motiu del solstici d’estiu on el foc és el gran protagonista. Es tracta de les Falles dels Pirineus, una tradició inscrita a la Llista de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2015, i la Flama del Canigó.
LES FALLES DELS PIRINEUS
Baixada de Falles
Un dels majors atractius de les festes de Sant Joan a Catalunya és la baixada de Falles dels Pirineus. És una celebració ancestral dedicada al foc i al solstici d’estiu que se celebra en més de 60 pobles dels Pirineus andorrans, francesos, aragonesos i catalans com Durro, Isil, Boí o el Pont de Suert, entre d’altres. En alguns pobles la baixada de Falles comença uns dies abans del solstici d’estiu i s’allarga fins a mitjans de juliol.
Els fallaires, normalment joves solters, es desplacen a un turó o un indret elevat de la població des d’on encenen les falles, que poden ser de diferents tipus segons el poble. Un cop enceses, les carreguen a les espatlles i, formant una serp de foc, baixen fins a la plaça del poble. Un cop allà, seguint el ritual, formen una sola foguera amb totes les falles al voltant de la qual la gent del poble balla fins a la sortida del sol.
Pots viure les falles a Durro (16 de juny), Boí / Casós / El Pont de Suert i Vilaller (23 de juny), Barruera (2 de juliol), Erill la Vall (8 de juliol), Taüll (14 de juliol), Pla de l'Ermita (21 de juliol), Llesp (22 de juliol).
Festa d'Eth Haro i d'Eth Taro
Les poblacions araneses de Les i Arties celebren la revetlla de Sant Joan amb una festa mil·lenària que sorgeix d’antigues tradicions celtes vinculades a la purificació: la crema d’un gran avet, el Taro o l’Haro, a la plaça del poble. A Les, aquesta celebració és el punt de partida de les festes patronals. A Arties, el Taro s’arrossega pels carrers del poble enmig de música, cants i salts per damunt de les flames fins a l’ajuntament.J
LA FLAMA DEL CANIGÓ
El 22 de juny, la Flama del Canigó, que es resguarda el Museu de la Casa Pairal de Perpinyà durant tot l’any, es puja fins a aquest cim del Pirineu. A la matinada, la Flama es distribueix entre els voluntaris presents que s’encarregaran de dur-la, seguint diverses rutes a peu, en cotxe, bicicleta i fins i tot llagut, als diferents pobles de Catalunya per encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Una tradició que ja té més de 50 anys.
Descobreix més a Festes del foc al Pirineu (Exposició al Museu d'Història de Catalunya)
Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural
Darrera data d'actualització: 20 de juny de 2023.