Portes obertes i activitats als museus per Sant Jordi | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Portes obertes i activitats als museus per Sant Jordi

18.04.2024
Els museus de la Generalitat de Catalunya oferiran portes obertes el dimarts de Sant Jordi. Concretament, hi participen el Museu d'Arqueologia de Catalunya (totes les seves seus: Barcelona, Empúries, Girona, Olèrdola i Ullastret); el Museu d'Història de Catalunya; el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya; el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (seus de Tinglado 4, Museu i Necròpolis Paleocristians, Vil·la romana dels Munts i Conjunt monumental de Centcelles).
 
A Barcelona, el Museu d'Història de Catalunya, organitza la sessió de contes 'Dracs de tot el món i on trobar-los', per a nens i nenes a partir de 3 anys. L'activitat tindrà lloc dissabte 20 d'abril, a les 11 hores. El diumenge 21 d'abril a les 11 hores organitzen l'activitat familiar Dibuixa el teu Drac!, adreçada per a famílies amb nens i nenes a partir de 6 anys, amb l'acompanyament del dibuixant i ninotaire Lluïsot, expert en dracs de tota mena i gran coneixedor de la seva anatomia i formes. El 24 d'abril, el poeta i comissari de l'Any Rector de Vallfogona, Josep Pedrals, llegirà a l'Espai Àgora del Museu, un recital fent un repàs de la vida i miracles del personatge del Rector de Vallfogona, que tant se'n va parlar entre els seus contemporanis i també posteriorment.

A Girona, el Museu d'Art de Girona proposa el dimarts 23 d'abril l'espectacle familiar "El petit Príncep", a càrrec de la companya NS Danza. L'activitat està adreçada a nens i nenes de 1r a 4t de primària d'escoles gironines. Al MNACTEC, el 23 d'abril, el carrillonista Blai Ciurana ofereix una audició amb el carrilló del Museu, amb un programa de 14 melodies actuals, populars i clàssiques.

Els Arxius Comarcals de Catalunya també organitzen activitats coincidint amb la diada de Sant Jordi, entre les quals destaquen les presentacions de llibres. El dimecres 17 d’abril tindrà lloc, a l’Arxiu Comarcal del Maresme (Mataró), la presentació del conte Un arxiu és, de l'arxivera Núria Canellas i la il·lustradora mataronina Anna Domenich, que permet a alumnes, professorat i famílies conèixer el món dels arxius a partir d’un argument original. El dijous 18 d’abril es presentarà, a l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà (La Bisbal de l’Empordà), el llibre “Història de la Bisbal. Retrat d’una vila conceptista”, de Jordi Frigola i Arpa. L'Arxiu Comarcal del Baix Penedès i el Consell Comarcal del Baix Penedès presentaran el llibre titulat Jaume Alegret i Vidal (1847-1913), un vendrellenc rellevant, de Joan Latorre i Solé. En el marc de la diada de Sant Jordi, es faran tres presentacions: el 18 d’abril es farà a la Biblioteca Pública Terra Baixa (El Vendrell), el 20 d’abril al Monestir de Santa Maria (Santa Oliva) i el 21 d’abril a Ca l’Alegret (La Bisbal de l’Empordà).

Per la seva banda, l’Arxiu Nacional de Catalunya presenta una petita exposició de material bibliogràfic procedent del fons Max Cahner|ANC1-1102. La mostra inclourà divuit peces patrimonials històriques, de llengua i literatura, d’obra seva o sobre ell, i com a creador, impulsor i col·laborador. Max Cahner (1936-2013) va ser el primer conseller de Cultura de la Generalitat restaurada i impulsor de la creació de l’Arxiu Nacional el 1980.