Rere la petjada dels dinosaures als Pirineus | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



1. Centre d'Interpretació de Fumanya (Getty Images)
2. Dinosfera
3. Miseu de les Mines de Cercs

Rere la petjada dels dinosaures als Pirineus

Coneix com van viure els últims dinosaures a Europa als jaciments d’icnites i fòssils de Coll de Nargó i Fumanya
On feien els nius els dinosaures? Com es reproduïen? Com van viure els últims dinosaures abans de la seva extinció a Europa? Aquestes preguntes tenen resposta als jaciments d’icnites i fòssils de Coll de Nargó i Fumanya. Una escapada que podem arrodonir amb la visita a l’interior de la galeria d’una mina de carbó, a Cercs.

Al Berguedà i a l'Alt Urgell hi ha dos jaciments amb icnites i restes fòssils de dinosaures que ens deixaran amb la boca oberta. I ens permetran conèixer com vivien i com es van extingir els últims dinosaures que van viure a Europa. Un cop al Berguedà, a més, visitarem un altre indret d’interès geològic, les mines de carbó de Cercs. Som-hi!

Dinosfera Centre Paleoambiental, a Coll de Nargó

Comencem l’escapada paleontològica i geològica al Dinosfera Centre Paleoambiental, a Coll de Nargó, a l’Alt Urgell, un dels jaciments més importants del món d’ous i nius de dinosaure. De fet, aquest equipament proposa un viatge al passat, fa 70 milions d’anys, per conèixer com es reproduïen aquests animals.

Les visites guiades als jaciments són molt interessants. Els guies acompanyen els visitants als llocs on s’han dut a terme els estudis científics sobre els ous de dinosaures i els expliquen com treballen els paleontòlegs i, amb sort, potser trobaran alguns indicis fòssils del passat.

Centre d’Interpretació de Fumanya, al Berguedà

Un altre dels llocs on descobrir més coses sobre els dinosaures és el Centre d’Interpretació de Fumanya, al Berguedà. Val la pena anar-hi perquè s’hi exposa la impressió d’un fragment de pell d’un titanosaure que es va trobar en una roca del jaciment del Mirador de Vallcebre. Aquest fragment, on s’aprecien les escates, va ser recuperat a les acaballes del 2019 gràcies a una intervenció arqueològica d’urgència de la Direcció General del Patrimoni Cultural pel perill de despreniment de roques que hi havia en aquest lloc. És l’única impressió de pell recuperada a Europa, d’un dels darrers exemplars de dinosaure.

A més de poder veure-hi aquesta troballa, Fumanya destaca també per ser el jaciment europeu més extens amb petjades de sauròpode del cretaci superior i un dels més importants a escala mundial. Des del Centre d’Interpretació s’organitzen tallers i visites guiades als diferents jaciments que formen part d’aquest conjunt paleontològic excepcional.

A dins d'una mina de carbó

Per arribar a Fumanya cal passar per la colònia de Sant Corneli. I aquí podem fer una parada per visitar el Museu de les Mines de Cercs, que explica i dona a conèixer l’estreta relació entre el carbó i l’entorn geològic, paisatgístic, econòmic i humà del Berguedà. La visita comença a la planta baixa del museu amb la projecció d’un audiovisual que explica els 140 anys de la mineria a la comarca i la visita a les dues sales d’exposició permanent: la dedicada al carbó —característiques del carbó, tipus d’explotacions, magatzems, transport i usos i aplicacions—, i la de la vida quotidiana a la mina —la colònia minera, el treball de les dones, el dispensari i l’escola i l’habitatge miner—.

La visita continua a l’interior de la mina Sant Romà, on hi ha escenografies que ajuden a conèixer l’evolució tècnica i els canvis en les condicions de treball al llarg del 150 anys. Els visitants són introduïts a l’interior de la galeria amb un ferrocarril miner, i quan s’arriba al fons de la galeria fan el trajecte de sortida a peu, acompanyats de monitors.

En aquesta escapada paleontològica i geològica, Berga és un bon campament base per conèixer la comarca a fons, i val la pena: el Berguedà atresora uns entorns naturals increïbles on fer bones rutes a peu, des dels rasos de Peguera fins al massís del Pedraforca i el Parc Natural del Cadí-Moixeró. Molt a prop de Berga, a més, hi ha el pantà de la Baells, on es poden practicar diferents activitats nàutiques.

Una proposta d'escapada en col·laboració amb la revista Descobrir 

Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural