Tarraco celebra el XVè aniversari com a Patrimoni Mundial de la Unesco | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Tarraco celebra el XVè aniversari com a Patrimoni Mundial de la Unesco

calafellvalo - CC

Tarraco celebra el XVè aniversari com a Patrimoni Mundial de la Unesco

Nombroses activitats per commemorar l’efemèride i posar en valor un conjunt arqueològic universal 20.11.2015

Del 24 de novembre al 8 de desembre, Tarragona commemora el quinzè aniversari de la inclusió del conjunt arqueològic de Tarraco a la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO. Una data que la ciutat i els amants del patrimoni podran celebrar amb una programació d’actes especial, que fixa el 30 de novembre com el Dia del Patrimoni Mundial a Tarragona.

La inclusió de Tarraco a la llista l’any 2000 va ser el punt d’inflexió a partir del qual es va prendre definitivament consciència de la importància del patrimoni romà de la ciutat i dels seu entorn rural, conegut com a ager tarraconensis. El desenvolupament urbanístic de la ciutat, així com la densitat i la qualitat de les restes, converteixen el conjunt arqueològic en un bé universal i incomparable.

Algunes de les activitats programades

Entre les nombroses activitats programades (podeu veure’n més detalls a la nostra agenda), destaquen:

Les jornades de portes obertes als recintes monumentals, els dies 28 i 29 de novembre

Espais: Passeig Arqueològic (Muralles), pretori, circ, amfiteatre, Fòrum de la Colònia, necròpolis paleocristiana, Mausoleu de Centcelles (Constantí), Vil·la dels Munts (Altafulla) i Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (plaça del Rei). [més informació]

Projecció del primer capítol d’Ingeniería romana de RTVE (28 i 29 de novembre)

Sèrie que pretén apropar, amb els mitjans tecnològics més avançats, el coneixement constructiu dels antics romans al ciutadà d’avui. En aquest capítol la ciutat té un protagonisme molt destacat a través de l’antiga Tarraco.

Passis continus a l’Espai Turisme de Tarragona.

Inauguració de la Plaça de la UNESCO (30 de novembre, a les 17.30h)

L’antiga rotonda Rambla Vella i Passeig St. Antoni. Aquest punt uneix la Part Alta i el barri del Port, però al mateix temps uneix el centre històric i l’eixample del segle XVI. La nova plaça de la UNESCO és, doncs, un lloc especial de la ciutat.

Acte institucional ‘15 anys de Tarraco Patrimoni Mundial’ i presentació de la moneda de col·lecció de Tarraco (30 de novembre a les 19h)

Amb motiu de l’efemèride, es parlarà de la importància que Tarraco formi part de la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO i del Grupo Ciudades Patrimonio. A més, durant l’acte es presentarà la moneda de Tarraco que la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre ha batut en el marc de la col·lecció de monedes de les Ciutats Patrimoni.

Sala d’actes de l’Ajuntament de Tarragona.

[Consulta les activitats a l'agenda de Patrimoni.gencat]

L'empremta romana

Tarragona i el seu entorn conserven vestigis que són un testimoni de primer ordre de l’empremta de Roma a casa nostra. El conjunt inclou diversos monuments del segle III aC fins el VI dC, que es conserven en molt bon estat. Tots ells són característics d'una capital de província com va ser l'antiga Tarraco. Aquest conjunt està format per:

  • les muralles
  • el fòrum de la colònia
  • el teatre el fòrum provincial
  • el circ
  • l'amfiteatre
  • la basílica visigòtica i l’església romànica de Santa Maria del Miracle
  • l'aqüeducte de les Ferreres
  • la Torre dels Escipions
  • la Pedrera del Mèdol
  • l'arc de Barà
  • la vil·la dels Munts
  • la necròpoli paleocristiana
  • el mausoleu de Centcelles

Sense oblidar que la ciutat, així com la resta de Catalunya, compta amb 'altres Patrimonis de la Humanitat' com els castells i la dieta mediterrània (llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat).