Un nou espai museogràfic immersiu al Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Un nou espai museogràfic immersiu al Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona

Per primera vegada s’explica i s’exposa al públic el gran tresor del monestir: la farmàcia i la seva col·lecció d’atuells 04.09.2018
Amb el nom “Santa Maria de Vallbona; el monaquisme femení”, el nou espai expositiu té com a objectiu endinsar el visitant, com no s'havia fet mai, a la vida i els secrets del monestir cistercenc femení més important de Catalunya.
 
La nova espectacular i innovadora proposta explica els fonaments espirituals del monaquisme cistercenc i la història del monestir de Vallbona, que va començar a finals del segle XII, i exposa per primera vegada al públic el gran tresor del monestir: la Farmàcia i la seva col·lecció d’atuells, considerada la millor d’època moderna que es conserva a Catalunya.
 
L’espai museogràfic es troba a l’anomenada Sala Gòtica del monestir, antic dormitori de les monges.  El recorregut s’inicia reivindicant la intel·lectualitat de la comunitat femenina a través de l’scriptorium que dona pas a un gran audiovisual sobre la història de la comunitat i del monestir per dedicar un apartat final al gran tresor del monestir, la farmàcia.

A l'scriptorium, un dels més ben conservats del país, el visitant pot veure, gairebé en directe, com les monges copiaven llibres. Pot passejar pel majestuós claustre cistercenc i viure un moment màgic tot coneixent la preparació de solucions i ungüents d'herbes medicinals i descobrir una de les farmàcies més antigues i millor conservades a Catalunya.
 
La visita a la nova exposició, que té una durada de 30 minuts, es fa en grups reduïts i suposa un complement perfecte a la visita al monument.
 
El nou espai expositiu ha estat impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya junt amb l’Obra Social “la Caixa”. El projecte s’ha realitzat en el marc del programa “Patrimoni en Acció”, amb l’objectiu de fomentar l’ús i el coneixement del patrimoni cultural català.