tancar

Si vols visitar escenaris únics i gaudir de les activitats i novetats que ofereixen els principals equipaments patrimonials de Catalunya; si t'agrada conèixer el teu país i reviure la història amb els cinc sentits, dona't d'alta al butlletí Informa't. Inspira't, en el què t'informarem periòdicament de les millors propostes del patrimoni cultural de Catalunya.

Trobaràs moltes idees per inspirar-te!

+subscriure'm

Actualitat


Foto: Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya

Una exposició a la Vall de Boí recupera la memòria històrica de l’expedició que va impulsar Puig i Cadafalch el 1907

La mostra tracta el vessant de Puig i Cadafalch com a estudiós de l’art, especialment del romànic català 30.08.2017
L’església de Sant Joan de Boí acull l’exposició 'Puig i Cadafalch i el romànic de la Vall de Boí', una mostra organitzada pel Departament de Cultura i el Consorci Patrimoni Mundial de la Vall de Boí, en el marc de la commemoració de l’Any Josep Puig i Cadafalch.
 
Aquesta exposició il·lustra l’expedició “missió arqueològica-jurídica a la ratlla d’Aragó” que va tenir lloc l’estiu de 1907 a la regió ribagorçana, i tracta el vessant de Puig i Cadafalch com a estudiós de l’art, especialment del romànic català. El projecte, sorgit del nou nat Institut d’Estudis Catalans a iniciativa de l’arquitecte, esdevindria un dels actes fundacionals en la valoració i recuperació del patrimoni artístic del país, en concret de l’art romànic.
 
La transcendència d’aquesta expedició, que va donar lloc a l’estudi dels monuments de la Vall de Boí com són les esglésies de Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Sant Joan de Boí i Santa Maria i Sant Climent de Taüll, rau en què va treure a la llum obres mestres del romànic català que l’aïllament havia preservat com són el Davallament d’Erill la Vall i les pintures murals de Boí i de Taüll.
 
A partir d’aleshores es va iniciar la revaloració del conjunt monumental de la Vall de Boí i el ressò de l’art romànic de la Vall va agafar una volada internacional que no va deixar de créixer fins al seu ple reconeixement en ser inscrit com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000.
 
La mostra que ara s’obre al públic ha estat comissariada per Santiago Alcolea i presenta amb rigor divulgatiu el desenvolupament, els protagonistes i els continguts de l’expedició, alhora que posa en relació el patrimoni observat fa més de cent anys amb el seu estat i coneixement actual.
 
‘Puig i Cadafalch i el romànic de la Vall de Boí’ es pot visitar a l’església de Sant Joan de Boí de dilluns a diumenge de 10 a 14 h i de 16 a 19 h