Una exposició a la Vall de Boí recupera la memòria històrica de l’expedició que va impulsar Puig i Cadafalch el 1907 | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat


Foto: Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya

Una exposició a la Vall de Boí recupera la memòria històrica de l’expedició que va impulsar Puig i Cadafalch el 1907

La mostra tracta el vessant de Puig i Cadafalch com a estudiós de l’art, especialment del romànic català 30.08.2017
L’església de Sant Joan de Boí acull l’exposició 'Puig i Cadafalch i el romànic de la Vall de Boí', una mostra organitzada pel Departament de Cultura i el Consorci Patrimoni Mundial de la Vall de Boí, en el marc de la commemoració de l’Any Josep Puig i Cadafalch.
 
Aquesta exposició il·lustra l’expedició “missió arqueològica-jurídica a la ratlla d’Aragó” que va tenir lloc l’estiu de 1907 a la regió ribagorçana, i tracta el vessant de Puig i Cadafalch com a estudiós de l’art, especialment del romànic català. El projecte, sorgit del nou nat Institut d’Estudis Catalans a iniciativa de l’arquitecte, esdevindria un dels actes fundacionals en la valoració i recuperació del patrimoni artístic del país, en concret de l’art romànic.
 
La transcendència d’aquesta expedició, que va donar lloc a l’estudi dels monuments de la Vall de Boí com són les esglésies de Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Sant Joan de Boí i Santa Maria i Sant Climent de Taüll, rau en què va treure a la llum obres mestres del romànic català que l’aïllament havia preservat com són el Davallament d’Erill la Vall i les pintures murals de Boí i de Taüll.
 
A partir d’aleshores es va iniciar la revaloració del conjunt monumental de la Vall de Boí i el ressò de l’art romànic de la Vall va agafar una volada internacional que no va deixar de créixer fins al seu ple reconeixement en ser inscrit com a Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000.
 
La mostra que ara s’obre al públic ha estat comissariada per Santiago Alcolea i presenta amb rigor divulgatiu el desenvolupament, els protagonistes i els continguts de l’expedició, alhora que posa en relació el patrimoni observat fa més de cent anys amb el seu estat i coneixement actual.
 
‘Puig i Cadafalch i el romànic de la Vall de Boí’ es pot visitar a l’església de Sant Joan de Boí de dilluns a diumenge de 10 a 14 h i de 16 a 19 h