Molí de l’Espígol Testimoni únic del poder dels ilergets
T
El poble iber dels ilergets té al municipi urgellenc de Tornabous un dels principals exponents del seu potencial polític, comercial i econòmic abans de l’arribada dels romans.
 
Tot i que els orígens de l’assentament són de finals de la primera edat del ferro, les restes arqueològiques del Molí de l’Espígol ens expliquen l’avançat urbanisme que aquesta comunitat va assolir en l’època del seu màxim esplendor, entre els segles IV i III aC.
 
És en aquest moment quan el Molí de l’Espígol va passar de ser un assentament a una ciutat, amb una economia basada en l’agricultura i la ramaderia. La complexitat de les cases o innovacions com les canalitzacions sota l’enllosat posen de manifest la progressió del poblat. I, per sobre de tot, la disposició urbanística, que és la que ha arribat als nostres dies.
 
Les excavacions, que es van iniciar el 1970 des del Museu Diocesà de Solsona i que gestiona el Museu d’Arqueologia de Catalunya des del 2000, han deixat entreveure dos espais arqueològics ben definits: l’àmbit urbà, amb restes visibles i visitables, i un àmbit suburbà al nord, fora de les muralles de l’oppidum, fruit del creixement de la ciutat. També s’ha identificat la font que proveïa d’aigua la comunitat: una antiga bassa, actualment dessecada, situada fora del nucli emmurallat.
 
Al voltant del 200 aC el poble ibèric dels ilergets es va desfer i es va abandonar el jaciment. Hi va haver una posterior reocupació fins al seu abandó total a mitjans del segle I aC.

Planifica la visita

Què puc fer?
Durant el Cap de Setmana Ibèric es realitzen visites comentades al jaciment amb tallers i demostracions de l'època dels ibers. El Molí de l’Espígol és un dels punts de la Ruta dels Ibers.
Contacte
MAC Molí d'Espígol
Camí de Santa Maria, km. 1
25331 Tornabous (Lleida)
Tel. (+34) 973295107
On menjar i dormir?

Més informació

Històries del patrimoni

Prospecció al poblat ibèric

Els resultats han permès descriure bona part de la trama urbana encara inexplorada en una extensió de prop de 6500m².