Arxius | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Arxius

Els Arxius Comarcals de Catalunya i l'Arxiu Nacional de Catalunya t'ofereixen recursos en línia per aprofundir en els arxius i sorprendre't amb les històries que amaguen els milions de documents digitalitzats.

 

TOURS VIRTUALS ALS ARXIUS DE CATALUNYA

Gràcies a les imatges esfèriques en 360º podem tenir una experiència immersiva que ens permeti entrar a diferents arxius, accedint als diferents serveis de l’equipament. Als arxius es garanteix l’accés, l’ús i la reutilització de la documentació, informació, dades públiques i privades que es conserven en ells. El canal virtual d’accés permet utilitzar ulleres RV (realitat virtual), caminar per l’arxiu en pantalla completa i 3 modalitats més.

 

 

RECURSOS EN LÍNIA: EXPOSICIONS, BLOGS I VÍDEOS

La Xarxa d'Arxius Comarcals de Catalunya i l'Arxiu Nacional de Catalunya posa al teu abast, a través del seu portal web, una selecció dels seus documents escollits, exposicions sobre els seus fons, galeries d’imatges, vídeos divulgatius i molts altres documents que poden ser del vostre interès:

 


LES VEUS DE LES PERSONES USUÀRIES

Amb motiu del Dia Internacional dels Arxius 2020, 60 arxius catalans vinculats a diverses administracions catalanes i entitats privades han donat veu als seus usuaris i usuàries perquè ens expliquin les seves vivències com a part participativa de l'arxiu, alhora que ens donin a conèixer les històries que hi ha rere els documents que han consultat. Hem agrupat aquestes veus sota sis perfils en les següents llistes de reproducció:


CERCADORS EN LÍNIA

Arxius en Línia 
El Departament de Cultura posa al teu abast els fons i documents conservats als arxius catalans. Pots fer recerques sobre el contingut dels fons documentals que custodien en els arxius històrics i comarcals de la Generalitat, l'Arxiu Nacional de Catalunya i els arxius municipals. Tens accés a milers de documents i a les seves imatges. Accedeix aquí.

XAC Premsa 
També posem al teu abast l'eina digital que permet cercar premsa històrica local i comarcal digitalitzada de la Xarxa d'Arxius Comarcals de Catalunya i arxius municipals. Pots accedir a les capçaleres de premsa d’àmbit comarcal i de caràcter històric en  més d'1.300.000 pàgines indexades. Accedeix aquí.

Xarxa de Padrons històrics 
Col·lecció que engloba documents de padrons d’habitants des de l’any 1828 del fons dels ajuntaments del Baix Llobregat conservats al seu arxiu comarcal. Amb aquest cercador es pot accedir a la informació de les persones que vivien en aquestes poblacions en un moment determinat. Accedeix aquí.

Memòria Digital de Catalunya 
A través d'aquest repositori cooperatiu pots consultar obertament les col·leccions digitalitzades relacionades amb Catalunya i el seu patrimoni. També aquelles que formen part de col·leccions especials, com institucions científiques, culturals i/o erudites catalanes. Accedeix aquí.


CURSOS EN LÍNIA

L'Arxiu Comarcal de l'Urgell ofereix cursos en línia a través de la seva aula virtual. Actualment estan oberts  els cursos de llatí i de fons notarials. Accedeix aquí.

La nostra Comunitat

#patrimonigencat