Aquest Nadal, més de 120 propostes per a tots els públics al patrimoni cultural | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Aquest Nadal, més de 120 propostes per a tots els públics al patrimoni cultural

Tallers de manualitats, espectacles de titelles, contacontes, jocs d’escapada i misteri, exposicions... i més! 19.12.2023
Museus, monuments, jaciments i arxius de Catalunya han programat per les vacances de Nadal un centenar d’activitats per gaudir del patrimoni cultural. L’agenda s’omple de tallers de manualitats, espectacles de titelles, contacontes, jocs d’escapada i misteri, exposicions o visites guiades, entre altres per gaudir en família.
 
Museus, monuments i arxius de la Generalitat
 
El Museu d’Arqueologia de Catalunya, a la seu de Barcelona, ha organitzat L’ArqueoNadal, una proposta d’activitats per fer en família en les quals es tractaran temes de caràcter mediambiental, com l'estalvi energètic i la consciència ambiental: un taller de titelles, un joc per resoldre enigmes i misteris, un taller d’arts plàstiques amb material reciclable o un taller per crear un circuit elèctric. A més, es podrà participar del joc ’Història submergida. L’escape room’ i d’un contacontes de Nadal. El Museu organitza també un concert de Nadal amb la Coral Capella Gramalla, que farà ressonar un repertori de nadales populars.
 
A la seu d’Ullastret també es podrà participar en l’ArqueoNadal on els infants de 6 a 12 anys podran convertir-se en arqueòlegs per un dia. A Girona, a la seu del museu al Monestir de Sant Pere de Galligants, les famílies podran participar en un taller de creació de nadales. A Empúries, els nens i nenes podran fer decoració nadalenca amb pasta de sal, construir caixes niu i menjadores pels ocells i fabricar una pandereta per cantar nadales, a més de descobrir els espais de la ciutat grega i romana.
El Museu d’Art de Girona proposa tallers per fer fanalets, atrapasomnis, figuretes pel pessebre i guarnir el bastó per fer cagar el Tió. Els nens i nenes de 8 a 13 anys podran participar també d’un joc d’escapada edició nadalenca per redescobrir la ciutat de Girona a través de les seves obres d’art. A més, el museu participa en l’espectacle de titelles Mula Baba, que aproparà als més menuts les històries i els espais de la Girona Episcopal: la basílica de Sant Feliu, la catedral i el Museu d’Art de Girona.
 
El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), a Terrassa, com ja és habitual, ha organitzat els seus tallers de Nadal per a infants de 5 a 12 anys. Nou dies d’activitats al voltant de la ciència i la tècnica per aprendre, de manera lúdica i entretinguda, aspectes relacionats amb Nadal, el calendari, la llum, la màgia, el vent o els números, entre d’altres. El 24 de desembre, amb motiu de la vigília de Nadal, el carillonista Blai Ciurana ofereix una audició amb el carilló del MNACTEC amb un programa de nadales i, el 2 de gener, el museu comptarà amb una visita molt especial: el patge Xiu-Xiu recollirà les cartes que els nens i nenes vulguin adreçar a Ses Majestats els Reis d’Orient. Com a novetat, el Museu presenta l’exposició “Joan Oró. A la cerca de l’origen de la vida”, que fa un recorregut per la vida i la trajectòria professional del bioquímic lleidatà amb motiu del centenari del seu naixement.
 
Al Museu d’Història de Catalunya els infants podran gaudir del ja clàssic cicle de titelles amb tres espectacles diferents, d’un taller de postals i un de contes d’hivern. A més, els visitants podran gaudir de l’exposició temporal “Jorge Semprún: una vida europea del segle XX”. I, aprofitant la commemoració dels 800 anys del primer pessebre, el Museu d’Història de Catalunya s’hi ha volgut sumar amb l’exposició d’un pessebre a la planta baixa de l’edifici.
 
Al Castell de Cardona es pot gaudir, els caps de setmana i festius, de la visita teatralitzada “La veritable història de la minyona”, un recorregut per la història especialment pensat per al públic familiar i infantil.  De dimarts a diumenge, s’ofereixen visites guiades al monument. Al Castell Monestir d’Escornalbou, els dissabtes i diumenges, hi ha visites guiades amb reserva prèvia. Al monestir de Sant Pere de Rodes els visitants podran descobrir el monument amb una visita guiada els dies 17, 24 i 31 de desembre.
 
Per la seva part, els Arxius Comarcals també han organitzat propostes per visitar-los aquestes vacances. L’Arxiu Comarcal de l’Urgell, a través d’una col·laboració amb el Museu Tàrrega Urgell, convida a visitar la mostra “Trobades i paisatges”, que explica la connexió del pintor Joan Vila-Puig amb la ciutat de Tàrrega a través una selecció de les pintures originals fetes durant les seves estades de treball a la comarca. Per la seva part, l’Arxiu Comarcal de l’Anoia commemora el 800è aniversari del primer pessebre amb la mostra “La Mula i el Bou. Una exposició de Nadal, de Pessebres i d’Arxiu”, que es pot visitar fins el 14 de gener a l’edifici la Teneria, a Igualada. A l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre es pot visitar, fins al 31 de gener, l’exposició “Muletes de Móra d’Ebre i Llaguts de la Ribera d’Ebre segles XIX-XX”.
 
Les xarxes territorials de museus
 
Un any més, els 26 museus que formen part de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona impulsen la iniciativa Nadal al Museu, que aquest any arriba a la seva 9a edició. Un conjunt d’activitats familiars que tindran lloc fins al 7 de gener, en les quals els infants hauran de buscar objectes pels museus i resoldre enigmes. Els participants rebran un regal en acabar cadascuna de les activitats. Tota la programació dels 26 museus de la Xarxa de Museus de les comarques de Girona es pot cerca al web de la campanya.
 
Idees per regalar aquest Nadal
 
Són diverses les opcions que ofereix el Patrimoni Cultural per fer un regal experiència aquestes Festes. En destaca el paquet regal De Bat a Bat, que permet l’entrada il·limitada durant tot un any, sense reserva prèvia, als 29 espais patrimonials gestionats per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i altres abonaments, entrades conjuntes i llibres per regalar aquestes festes com el Carnet de la Ruta del Cister, les entrades combinades a la Girona Episcopal o a les Cases d’Oliba o la col·lecció de llibres Cerca i Troba.