Cap de setmana romànic: del Segrià al Solsonès | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



1. Seu Vella (Autor: Josep Giribet)
2. Seu Vella (Autor: Bob Masters)
3. Universitat de Cervera (Autor: Josep Giribet)
4. Sant Esteve d'Olius (Autor: Josep Giribet)

Mapa

Cap de setmana romànic: del Segrià al Solsonès

Un passeig pels espais i racons més emblemàtics de la Terra Ferma
T’imagines Lleida poblada per només uns centenars de persones? Així era al segle XIII, quan Pere de Coma va concebre la Seu Vella a dalt del turó que havia ocupat fins llavors la mesquita musulmana. Aquest serà el punt de partida del teu viatge pel romànic de la Terra Ferma.

L’antiga catedral de Santa Maria, més coneguda com a Seu Vella, és el principal monument de la capital del Segrià. La seva estructura original és romànica i posseeix un dels grans claustres d’Europa, ja gòtic. No pots deixar Lleida sense veure les col·leccions del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, en especial els magnífics Escacs d’Àger!

ART...I MOLT MÉS!

A les terres de l’Urgell et recomanem fer una parada al nucli antic de Tàrrega, on hi trobaràs destacades construccions civils romàniques, i a Agramunt, per admirar la formidable portalada de l’església de Santa Maria.

Seguint la ruta cap al nord, el poble d’Àger és una parada obligatòria. Si ets amant de l’art hi gaudiràs visitant la Col·legiata de Sant Pere, l’antiga via i el sarcòfag de l’època romana, que actualment es troba a l’església de Sant Vicenç. Però també és un bon destí pels apassionats de la ciència: ben a prop hi ha el Parc Astronòmic Montsec.

EL CENTRE GEOGRÀFIC DE CATALUNYA

Cap a l’est també hi trobaràs destins interessants. A Cervera els elements romànics conviuen amb una munió d’estils: el neoclàssic de la Universitat, el barroc de l’Ajuntament i el gòtic de l’església de Santa Maria. I amb la màgia: t’atreviràs a travessar el Carreró de les bruixes?

L’estació final d’aquesta ruta és una terra sembrada de romànic. A la comarca del Solsonès, centre geogràfic de Catalunya, poblacions com Llobera i Castellar de la Ribera conserven castells romànics i també s’hi erigeix la torre cilíndrica de Vallferosa.

Però l’església de Sant Esteve d’Olius i l’escultura de la Mare de Déu de Solsona, custodiada a la Catedral, són els màxims exponents artístics de la comarca.

 
Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural