Cardona, un castell per controlar la sal | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades

Mapa

Cardona, un castell per controlar la sal

Va ser l’última fortalesa en caure durant la Guerra de Successió
Des del segle IX, el castell de Cardona domina el cim més alt del municipi, un enclavament ideal per controlar la vall del riu Cardener i les salines. Entre els segles XI i XV hi van viure els senyors de Cardona, però a poc a poc va anar perdent el seu paper residencial per convertir-se en un punt estratègic. L’any 1714, durant la Guerra de Successió, el castell de Cardona va ser l’última fortalesa a rendir-se davant les tropes borbòniques.
 
Avui dia, el castell, els aforaments salins i la vila de Cardona formen un trinomi de gran interès.
 
CASTELL DE CARDONA I COL·LEGIATA DE SANT VICENÇ

El Castell de Cardona va ser construït l’any 886 per ordre de Guifré el Pilós, però el seu moment de màxima esplendor va ser durant els segles XI i XV, quan va ser residència dels senyors de Cardona, els “rics senyors de la sal”. Alguns dels elements més destacats per a la visita són la Torre de la Minyona, el Pati Ducal o els baluards de defensa. Hi trobaràs també una de les joies del primer romànic català: la col·legiata de Sant Vicenç, construïda al segle X per acollir una comunitat de canonges.
 
CENTRE HISTÒRIC DE CARDONA

Pots començar la visita al municipi al Centre Cardona Medieval. Situat a la plaça de la Fira, davant de l’Ajuntament, facilita la interpretació històrica i la comprensió de l’evolució de la vila i el castell, des dels seus orígens fins a la construcció del recinte emmurallat. Podràs seguir també un itinerari guiat pels llocs de més interès, com la plaça de la Fira, la plaça del Mercat, la plaça de Santa Eulàlia o el temple parroquial de Sant Miquel.
 
PARC CULTURAL DE LA MUNTANYA DE SAL

Del 1929 al 1990, aquest indret va ser una de les mines de sal potàssica més importants del món: Mina Nieves de Cardona. Avui és un gran equipament cultural per a la divulgació de la importància de la sal i els afloraments salins de Cardona, un lloc únic al món. Tindràs l’oportunitat de fer una visita guiada o una de teatralitzada, més enfocada a famílies.
 
Si vols fer les tres visites, pots adquirir el Cardona Tiquet, un tiquet integrat a preu únic. El pots comprar en línia a entrades.cardonaturisme.cat o a l’Oficina de Turisme, al Centre Cardona Medieval, al Castell de Cardona i al Parc Cultural de la Muntanya de Sal.
 
Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural