"Per Carnaval, tot s’hi val!" | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades


Imatge del Carnaval de Solsona (carnavaldesolsona.com)

"Per Carnaval, tot s’hi val!"

Els Carnavals més emblemàtics de Catalunya
Des del Dijous Gras fins al Dimecres de Cendra, "tot s’hi val!" La gresca i la disbauxa caracteritzen aquests dies de festa en què les disfresses i la cultura popular en són les protagonistes. Has participat mai en algun dels Carnavals més emblemàtics de Catalunya? Te’n proposem alguns perquè aquests dies ho passis d’allò més bé gaudint del nostre patrimoni festiu.
 
TORELLÓ
 
Conegut com a Carnaval de Terra Endins, el Carnaval de Torelló acull cada any unes 60.000 persones. Quan el Rei Carnestoltes fa l’assalt al ple, ell pren el poder i l’alcalde i els regidors queden desautoritzats, comença la gran festa. Un dels dies més esperats és el divendres amb l’acte Senyoretes i Homenots, quan els homes es disfressen de dona i les dones d’home.
 
SITGES
 
El Carnaval de Sitges destaca com a un dels millors carnavals de la península. Els punts forts d’aquesta gran festa de “pit i cuixa i lluentons” són les rues: la del diumenge, coneguda com a Rua de la Disbauxa, i la del dimarts, la Rua de l’Extermini. Totes les desfilades les obre el Rei Carnestoltes i les tanca la Reina del Carnaval, que és elegida en un acte públic d’entre totes les aspirants al títol.
 
SOLSONA
 
Un altre dels carnavals més singulars de Catalunya és el de Solsona, recuperat l’any 1971. Aquí, les populars disfresses se substitueixen per bates de tots colors i pels “gegants bojos”. Un dels moments més esperats és la penjada del ruc: el dissabte a la nit, els solsonins –a qui se’ls coneix com mata-burros des de fa molts anys arran d’una llegenda- pengen un ruc de cartó al compàs de la cançó “A Solsona bona gent”.

VILANOVA I LA GELTRÚ
 
La Merengada, l'Arrivo, el Ball de Mantons, les Comparses, la Xatonada, el Caramel... El Carnaval de Vilanova i la Geltrú té un gran nombre d’actes als quals tothom és convidat a participar. El gran dia és diumenge, quan les esperades “Comparses” surten al carrer i milers de parelles amb mantons de Manila, barretines i farcells omplen els carrers de la ciutat de caramels. L’any 2010, aquesta festa de sàtira va ser declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.


Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural.