Comença la Setmana Internacional dels Arxius amb més de 80 activitats gratuïtes | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Comença la Setmana Internacional dels Arxius amb més de 80 activitats gratuïtes

Durant tota la setmana, i fins al dia 15 de juny, arxius d’arreu de Catalunya han organitzat una vuitantena d’activitats per a tota la ciutadania 03.06.2024
Arrenca una nova edició de la Setmana Internacional dels Arxius (SIA) que s’allargarà fins diumenge, 9 de juny. La proposta d’activitats organitzades pels arxius s’allargarà fins al dia 15. Enguany aplega més de 80 propostes entre les quals destaquen exposicions, conferències, visites guiades i jornades de portes obertes.

L’esdeveniment, promogut pel Consell Internacional d’Arxius (ICA), se celebra arreu del món amb motiu del Dia Internacional dels Arxius (9 de juny) per conscienciar a la ciutadania sobre la important acció social que desenvolupen els arxius. A Catalunya, la celebració, coordinada pel Departament de Cultura, s’ha consolidat en els últims anys.
‘Som present, som històries’ és el lema de l’edició 2024 que té com a objectiu convidar la ciutadania a entrar en un món apassionant de vivències de persones. I és que els arxius esdevenen dipositaris d'històries, memòries, relats o testimonis que ens permeten reviure des de moments històrics fins a històries quotidianes. Els arxius són els vestigis de la nostra societat.

Activitats organitzades per l’Arxiu Nacional de Catalunya
L’Arxiu Nacional de Catalunya estrena amb motiu de la SIA 2024 l’activitat “‘Fake’ a l’Arxiu. Un enigma a mida real”, adreçada al públic a partir dels deu anys. Un joc per gaudir en família que ens farà investigar qui ha estat el culpable de la falsificació d’un document fotogràfic. Avui estrena al seu web un nou espai estable dedicat a informar sobre els drets de la propietat intel·lectual dels fons i documents de l’ANC que són a domini públic.
El dimecres tindrà lloc la sessió especialitzada “Repressió franquista i memòria a l’Arxiu Nacional”, per repassar les actuacions i projectes arxivístics que han permès la recuperació, descripció i difusió dels fons documentals relatius a la repressió franquista.

El dijous es presentarà públicament “L’Arxiu secret. El joc de cartes de l’Arxiu Nacional”, un nou joc en el qual els protagonistes són entre dos i sis arxivers amb un repte: rescatar un arxiu en perill. Una proposta lúdica adreçada a tots els públics a partir de vuit anys.

El divendres 7 de juny s’inaugurarà l’exposició “Gabriel Casas i Galobardes. Fotos amb joguets”, que es podrà visitar al vestíbul d’accés de l’Arxiu Nacional fins al 26 de juliol. Gabriel Casas i Galobardes és un dels fotògrafs d’estètica i tècnica més innovadora de la Catalunya dels anys trenta. El dissabte 8 de juny hi haurà portes obertes amb visites guiades a les seves instal·lacions en què, coincidint amb l’any olímpic, el públic podrà gaudir d'una selecció de documents de memòria de l'esport a Catalunya com a fenomen social.

La Xarxa d’Arxius Comarcals
La Xarxa d’Arxius Comarcals (XAC) també participa amb diverses activitats arreu del territori amb una trentena d’activitats. Enguany, els fons fotogràfics tenen una especial importància. En aquest sentit, destaca la inauguració del dipòsit fotogràfic de l’Arxiu Comarcal del Berguedà, un acte que comptarà amb una taula rodona amb tres reconeguts fotògrafs. També tindran lloc inauguracions d’exposicions, com és el cas de la mostra “Seré a la Indústria revelant fotografies” sobre el fons fotogràfic de Salvador Calm Castañer conservat a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa o “Balaguer, 1925-1937. Fotografies de Daniel Torruella Valls” organitzada per l’Arxiu Comarcal de la Noguera a la Sala Estudi 76 de la Paeria de Balaguer. L’Arxiu Comarcal del Baix Empordà projectarà la pel·lícula "Dolors Fuster-Antoni Martí. 55 anys darrere la càmera (1969-2024)", al Teatre Mundial de la Bisbal d’Empordà.

Entre les novetats destaca l’activitat que proposta l’Arxiu Comarcal del Maresme, que gravarà un programa de ràdio el directe sota el títol “L’arxiu a fons, cafè i ràdio en directe”. Els fans del món del cinema i, en especial, del western de Hollywood, tenen una cita a l’Arxiu Històric de Lleida: s’estrenarà una exposició que es complementarà amb una conferència.

Hi ha també oferta formativa per als professionals del sector de l’arxivística durant la SIA: entre altres propostes, l’Arxiu Històric de Tarragona organitza un curs de preservació textual i l’Arxiu Comarcal de les Garrigues una formació en paleografia.

Enguany, amb motiu de la SIA s’estrenen les visites virtuals dels arxius comarcals del Baix Penedès (dimecres 5), la Segarra (dijous 6), la Terra Alta (divendres 7) i el Berguedà (dilluns 10).

Altres activitats destacades per la Setmana Internacional dels Arxius són el col·loqui amb les persones usuàries que organitza l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; el taller de restauració de documents de gran format a l’Arxiu del Port de Tarragona; o el concurs ‘Buscant l’expedient perdut’ organitzat per l’Arxiu de la Universitat de Barcelona. Tota l’activitat cultural es pot consultar a l’agenda en línia del web especial de la SIA, habilitat pel Departament de Cultura.