Domènech i Montaner, sense sortir de Reus | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



1. Casa Navàs (Casa Navàs)
2. Casa Gasull (Enfo)
3. Institut Pere Mata (Ajuntament de Reus)

Domènech i Montaner, sense sortir de Reus

La capital del Baix Camp és un mostrari a l’aire lliure de l’estil modernista amb què l’arquitecte va impregnar els edificis que va dissenyar a principis del segle XX.
Aquest 2023 es commemora el centenari de la mort de l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner. Passejar per Reus és sinònim de celebrar la seva obra, ja que a la capital del Baix Camp s’hi troben alguns dels edificis més destacats de l’arquitecte, coetani d’altres figures que també van conver­tir-se en els màxims exponents del modernisme arquitectònic, com ara Antoni Gaudí.
 
LA CASA NAVÀS, LA CASA RULL I LA CASA GASULL

A la plaça del Mercadal, punt d’aturada obligat per confirmar la bona fama dels vermuts reusencs des de les terrasses que l’envolten, s’hi alça la Casa Navàs. És l’únic edifici modernista d’Europa que conserva el seu interior original, en el qual destaquen els vitralls de més de dos-cents metres quadrats de superfície, el treball en pedra, el mobiliari i les tapisseries brodades, entre altres joies. La ruta per les obres de l’arquitecte segueix per la Casa Rull, construïda el 1900, en plena expansió del modernisme. Fa cantonada i permet apreciar-hi les portes i finestres d’inspiració gòtica i els merlets, al capdamunt de l’edifici. A pocs metres, hi tro­bem la Casa Gasull, encarrega­da pel comerciant d’oli d’oliva Pere Gasull deu anys més tard i que contrasta amb l’anterior, ja que evidencia el pas que fa Domènech i Montaner per acostar-se al noucentisme. L’arquitecte també és autor de la decoració interior de la impressionant biblioteca de la Casa Pau Font de Rubinat i de la reforma de la façana de la Casa Llopis Borràs, al carrer del Raval de Sant Pere de Reus.
 
EL PAVELLÓ DELS DISTINGITS DE L'INSTITUT PERE MATA

El Pavelló dels Distingits de l’Institut Pere Mata, que es troba als afores de Reus, és una altra de les celebrades obres de Domènech i Mon­taner. Per la seva riquesa ornamental és l'edifici de més valor artístic de tot el conjunt arquitectònic de la institució. Per fer un viatge en el temps fins a l’època en què es va construir, Còdol Educació hi programa visites teatralitzades que permeten conèixer l’arqui­tectura, la decoració i l’estil modernista d’aquest espai, model en la cura dels malalts mentals del segle XX. La ruta acaba al cementiri municipal, que també es troba als afores de la ciutat, ja que l’arquitecte es va encarregar del disseny de la capella Margenat, de planta quadrangular i coberta amb volta de creueria. Si bé al pavi­ment s’hi troba una decoració força variada, els murs de la capella estan dividits en dues parts per un fris amb un relleu de flors i àngels.
 

Una proposta d’escapada en col·laboració amb la revista Descobrir.


Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural