El Cap de setmana Ibèric 2023 presenta la cultura ibèrica amb un centenar d’activitats gratuïtes arreu de Catalunya | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

El Cap de setmana Ibèric 2023 presenta la cultura ibèrica amb un centenar d’activitats gratuïtes arreu de Catalunya

Dissabte 7 i diumenge 8 d’octubre en els principals jaciments ibèrics catalans 03.10.2023
Aquest cap de setmana se celebra la 23a edició del Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers amb més de 100 activitats gratuïtes per a tots els públics en 30 jaciments ibèrics de Catalunya.

Aquesta edició gira al voltant del lema: "Qui és qui a la societat ibèrica?" i convida a endinsar-nos en les vides de les persones que van habitar la nostra terra fa més de 2.000 anys amb un ampli ventall d’activitats, la immensa majoria d’elles gratuïtes. Des de visites a residències aristocràtiques fins a gimcanes, passant per tasts de vins i degustacions d'hidromel, el Cap de Setmana Ibèric ens portarà més a prop que mai de les vides dels antics ibers.

Els participants podran explorar jaciments arqueològics i descobrir detalls de la vida quotidiana dels ibers: aprendre, per exemple, a teixir i a filar, jugar com ho feien ells o forjar eines de ferro amb l'ajuda d'un mestre ferrer. L’objectiu de totes les activitats és celebrar la cultura ibèrica i ajudar a imaginar i entendre com s'organitzava el territori, com es disposaven les cases a les ciutats, què s'hi feia a l'interior, com funcionava el comerç i l'intercanvi, o com van aparèixer les capes socials amb rols definits, tant d'estament com de gènere.
 
La Ruta dels Ibers és un projecte de turisme cultural coordinat des del Museu d'Arqueologia de Catalunya que té com a objectiu principal donar a conèixer els principals jaciments ibèrics del país i els pobles que els van habitar. Aquesta cultura, que va florir entre el segle VI aC i el segle I aC, ha deixat un llegat arqueològic excepcional que encara ens fascina.
 
Curiosament, els ibers ens desconcerten per com de diferent devia ser la seva vida de la nostra, i alhora ens atrauen perquè, passejant per les restes d’un jaciment o davant la vitrina d’un museu, ens els sentim propers, sentim que podríem ser nosaltres. Us convidem a viure aquest sentiment en el vint-i-tresè Cap de Setmana Ibèric.

Consulta l’agenda d’activitats a través d’un mapa geolocalitzat per jaciments o descarrega el programa.