El Festival Jordi Savall amplia la seva proposta en espais i en dates en la segona edició, dedicada la pau | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

El Festival Jordi Savall amplia la seva proposta en espais i en dates en la segona edició, dedicada la pau

El Festival tindrà lloc entre juliol i d’agost a Montblanc, al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet i al Reial Monestir de Santes Creus
Tarragona
25.04.2022
El Festival Jordi Savall és el festival de música antiga dirigit per aquest reconegut intèrpret i director que tindrà lloc en diverses dates de juliol i d’agost en espais patrimonials que formen part de la Ruta del Cister, en concret a Montblanc, al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet i al Reial Monestir de Santes Creus.

L'esdeveniment es va crear l’agost del 2021, coincidint amb el 80è aniversari del Mestre Savall, per reivindicar la importància de la recuperació del patrimoni cultural i musical al segle XXI, tot promovent el reconeixement i la difusió del llegat musical de Jordi Savall en els més de cinquanta anys que ha dedicat a la recerca, la investigació, la pedagogia, la interpretació i la difusió del patrimoni musical.

A més, el Festival Jordi Savall esdevé una oportunitat de promoció cultural i d’impuls econòmic i turístic per la província de Tarragona, especialment per a les comarques de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i el Camp de Tarragona. Compromès amb aquest territori, el festival vol potenciar i donar a conèixer el patrimoni cultural i natural d'aquesta regió amb una proposta d’excel·lència i de projecció internacional que té voluntat de continuïtat i la capacitat d’establir un eix cultural entre els diversos espais històrics de la zona vinculats a la ruta del Cister, com seran enguany el Reial Monestir de Santes Creus, la vil·la de Montblanc i el Reial Monestir de Santa Maria de Poblet.

Montblanc amplia els escenaris del Festival Jordi Savall

El 2n Festival Jordi Savall tindrà lloc de l’1 al 3 de juliol a Montblanc, el 5 d’agost a Poblet i de l’11 al 15 al Reial Monestir de Santes Creus. Inclourà 14 concerts amb programes creats per Jordi Savall al capdavant dels seus diversos conjunts musicals (Hespèrion XXI, La Capella Reial de Catalunya, Le Concert des Nations i Orpheus 21) i amb artistes convidats, a més de conferències i concerts de propostes emergents.

A més, el Festival contribueix a la tasca de projecció de joves talents musicals i de propostes de gran qualitat i originalitat amb un repertori que abraça des de les músiques medievals fins a les peces del classicisme, i que inclou les músiques mediterrànies i orientals.

Els nous espais que s’incorporen al Festival Jordi Savall a Montblanc acolliran tres concerts que tindran lloc a les esglésies gòtiques de Santa Maria La Major, Sant Miquel i el Convent de Sant Francesc amb un repertori centrat en l’Edat Mitjans i el Renaixement. Aquest programa de concerts inclou les músiques provinents del Còdex de Las Huelgas, un extraordinari manuscrit que abasta peces del segle XII al segle XIV així com també les músiques del renaixement vinculades a la Corona Catalanoaragonesa i al Regne de Nàpols, interpretades pels diversos conjunts fundats per Jordi Savall.
 
Un festival per la pau
La música és una llengua de conciliació i, sobretot, un instrument de pau i de civilització. El Festival Jordi Savall 2022 posa el seu eix en la pau, amb un programa de concerts i músiques de diverses procedències que vol contribuir a construir societats més empàtiques i dialogants. L’organització afegeix que “aquesta és la funció última de l'art i del pensament”.  

Per aquest motiu, el cartell del festival d’enguany mostra la pintura d'Antoni Tàpies Per la pau I del 1981. Amb el mateix esperit, l’11 d’agost el Reial Monestir de Santes Creus acollirà l’11 d’agost un primer concert dedicat als refugiats, amb la participació del conjunt Orpheus 21 i la col·laboració de músics de diversos països de la Mediterrània i d'Europa. Es vol destacar molt especialment aquest gran concert en commemoració de la Pau que es durà a terme als exteriors del monestir amb un programa que recupera grans obres de G. F. Händel i J. F. Rebel, com els Firework Music de Händel que celebraven el 1749 la Pau d'Aquisgrà.

Durant els següents dies, del 12 al 15 d’agost, els diversos espais del monestir acolliran diferents concerts dels principals conjunts musicals de Jordi Savall: Hespèrion XXI (Basel, 1974), La Capella Reial de Catalunya (Barcelona 1987), i l’orquestra Le Concert des Nations (París, 1989).

Els concerts que sentirem fins al Reial Monestir de Santes Creus tindran lloc a la tarda, a les 19.30 hores, i al vespre, a les 22.00 hores, en diferents espais. Cadascun d’ells ens proposen un viatge a través de la història, amb un programa dedicat a Alfons X El Savi, fins a músiques del Renaixement amb el "Cançoner del Duc de Calàbria". També podrem escoltar música del Barroc francès amb el programa "Tous les matins du monde" (programa que enguany celebra els 31 anys de l’èxit mundial d’aquesta películ·la per la qual Jordi Savall va rebre el Premi Cèsar), així com un concert d'homenatge a Sant Ignasi de Loyola.

A la programació del festival cal sumar-hi també el concert en Homenatge a Montserrat Figueras (1942-2011), soprano que fundà juntament amb Jordi Savall els seus principals conjunts musicals, ambdós nomenats Artistes per la Pau per la UNESCO el 2008.  Aquest concert serà interpretat pels seus fills, Arianna Savall i Ferran Savall al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet.

El Festival Jordi Savall compta amb la col·laboració del Departament de Cultura, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament d’Aiguamúrcia, l’Ajuntament de Montblanc i la Fundació Banc de Sabadell. També compta amb un patrocini de les empreses Trias, SAS i UPRA.