Reial Monestir de Santa Maria de Poblet | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Reial Monestir de Santa Maria de Poblet El monestir dels Reis
Patrimoni de la Humanitat

Sota la protecció de reis i nobles, el monestir de Poblet es converteix en centre neuràlgic de la Catalunya medieval. Panteó reial durant l’edat mitjana, el conjunt ha esdevingut un símbol històric i cultural on hi tornen a viure els monjos cistercencs.

La construcció del monestir va començar al segle XII i s’hi aprecien estils arquitectònics variats com el romànic, el gòtic, el renaixentista i el barroc. No obstant això, el conjunt gaudeix d’una harmonia absoluta tant entre els seus elements arquitectònics (que contenen tot l’esplendor rigorós de l’orde del Cister) com en la seva relació amb l’entorn de les muntanyes de Prades.

Alguns dels elements més destacats del monestir són l’església, que segueix l’estil dels temples cistercencs i on cal admirar el retaule de l’altar major, un conjunt renaixentista d’alabastre blanc de Damià Forment; la bella capella gòtica de sant Jordi, edificada a l’època d’Alfons el Magnànim (s. XV), i la porta reial, una grandiosa construcció gòtica flanquejada per dues torres octogonals.

Va ser el rei Pere III El Ceremoniós (1319-1387) qui va vincular el monestir amb la Corona d’Aragó fent-hi construir el panteó reial, que fins llavors havia estat a Santes Creus. Hi van fixar la seva sepultura Alfons I, Jaume I el Conqueridor, Pere III i molts dels seus successors. A les obres dels sepulcres, fetes d’alabastre blanc, hi van treballar alguns dels millors escultors del moment.

Planifica la visita

Què puc fer?

Els religiosos de Poblet no viuen aïllats i, fora de la zona de clausura, el monestir té molts espais destinats a rebre visitants, com l’hostatgeria. També s’organitzen visites per a conèixer aquesta joia de l’art cistercenc.

Actualment, no hi ha programades visites guiades. Podràs complementar la teva visita a través de codis QR.

És obligatori l’ús de la mascareta, guardar distancia i la higiene de mans.


Serveis
Accessibilitat
Horaris
Visita turística

De dilluns a dissabte: matins de 10 h a 12:30 h i tardes de 15 h a 17:30 h
Diumenges: matins de 10:30 h a 12:30 h i tardes de 15 h a 17:30 h

La venda d'entrades finalitza mitja hora abans del tancament del monestir. Aforament màxim de 100 persones.
Preus
Entrada general: 8 €

Entrada reduïda 6€ (majors de 65 anys, carnet d’estudiant, carnet jove, carnet discapacitat, nens a partir de 7 anys, carnet família nombrosa i persones a l’atur) tots els descomptes s’han d’acreditar.
Contacte

Monestir de Poblet
43448 Poblet (Tarragona)
Tel. (+34) 977870089

Veure localització

Més informació

Històries del patrimoni

La Ruta del Cister: Reial Monestir de Santa Maria de Poblet

El Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, situat i integrat al peu de les muntanyes de Prades, forma part de la Ruta del Cister, juntament amb el Reial Monestir de Santes Creus i el Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona.