El Museu d’Història de Catalunya i la Universitat de Barcelona inauguren l’exposició 'Crim i delicte' | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat1. Imatge de l'exposició Crim i delicte
2. El periodista Enrique Rubio, especialitzat en crims i delictes
3. Exemplar de El Caso

El Museu d’Història de Catalunya i la Universitat de Barcelona inauguren l’exposició 'Crim i delicte'

Mostra per primera vegada al públic l’ingent llegat de l’antic Museu de l’Institut de Criminologia de la UB 16.12.2022
Fins al 26 de febrer de 2023 es pot visitar al Museu d’Història de Catalunya l’exposició Crim i delicte, organitzada pel Museu conjuntament amb la Universitat de Barcelona. La mostra, comissariada per l'escriptor Andreu Martín, especialista en novel·la negra, fa un recorregut per la història de la delinqüència durant la postguerra a través de la col·lecció de Criminalística de la Universitat de Barcelona.

L'exposició Crim i delicte presenta una selecció d’objectes procedents de l’antic Museu de l’Institut de Criminologia de la Universitat de Barcelona, creat el 1955 sota l’impuls del Dr. Octavio Pérez-Vitoria, catedràtic del Seminari de Dret Penal i fundador i director de l’Institut. El fons del Museu de Criminologia es va formar a partir dels béns, instruments i aparells que va rebre dels arxius judicials de l’Audiència Provincial de Barcelona, els quals s’havien emprat per cometre delictes o com a proves en els judicis que se’n van derivar.

Tots aquests materials constitueixen una col·lecció molt valuosa per entendre les motivacions i el modus operandi criminal sorgit del context polític i social de l’Espanya, grisa, del franquisme. Les peces d'aquesta col·lecció ens parlen d'homicidis, robatoris, estafes i altres delictes habituals de l’època. Aquests delictes, moltes vegades considerats "menors", convivien amb d'altres amb més ressò mediàtic a través de la premsa, que va jugar un paper fonamental en la narrativa de la criminalitat.

La exposició il·lustra com la premsa, la literatura, sobretot, a partir del boom de la novel·la negra i el cinema han contribuït a mostrar el món de la delinqüència a la societat.