El Departament de Cultura, a través de la Direcció General del Patrimoni Cultural impulsa, amb la col·laboració de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya la campanya #ArxivemlaCOVID19 de recollida de materials textuals i gràfics per documentar l’experiència col·lectiva que estem vivint.
La campanya, desplegada per la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya, segueix el model d’altres campanyes similars de recollida de testimonis de diferents esdeveniments que han marcat la història recent. En aquest cas, #ArxivemlaCOVID19 té com a objectiu recollir el testimoni escrit i parlat de les emocions i sensacions de la ciutadania davant aquesta pandèmia, a més de les fotografies i vídeos igual d’importants per documentar i explicar, en el futur, els moments excepcionals que estem vivint. Múltiples esdeveniments com el confinament, la pandèmia, la solidaritat, l’angoixa per la situació econòmica, la buidor dels espais públics, la cancel·lació general de la nostra vida social... pot ser documentat o enregistrat pels ciutadans i no només per la documentació administrativa i periodística. De forma complementària al recull de documents de qualsevol tipologia, aquesta campanya també preveu que el ciutadans participin de la memòria col·lectiva a través d’elaborar els denominats diaris de confinament.
Els arxius públics, en tant que institucions que tenen per objectiu la preservació i custòdia de la memòria col·lectiva, proposen explicar la memòria del confinament a Catalunya amb les aportacions dels ciutadans. Unes aportacions que recolliran les experiències viscudes aquests dies i ajudarà als arxius a recollir de forma proactiva i col·laborativa una memòria social i democratitzada.
Pot participar en la campanya qualsevol ciutadà i ciutadana, així com entitats que vulguin aportar la seva experiència personal o col·lectiva. Es recolliran documents analògics i digitals, textos personals, diaris de confinament, videoblogs, enregistraments sonors, fotografies i vídeos, etc.
Per participar cal enviar els materials digitals a l’adreça electrònica de l’arxiu comarcal al qual pertany. Si la documentació és massa pesada, cal contactar amb l’arxiu per correu electrònic i concretar el canal d’enviament (
http://xac.gencat.cat/ca/inici). Si es tracta de documents analògics, podran ser dipositats al mateix l’arxiu un cop acabi el confinament i els arxius obrin les seves portes de nou.
De forma complementària a la campanya general #ArxivemlaCOVID19, que impulsa el col·lectiu professional i la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya, l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) posa a disposició de la ciutadania i de les entitats, diversos recursos i consells tècnics de conservació així com les indicacions per ingressar documentació privada en un arxiu públic. Sota el títol “
Confinats recuperem arxius, fem patrimoni!”, proposa redescobrir els documents personals i familiars que conservem a casa i avaluar, si s’escau, el seu interès per ser preservat en un arxiu públic.