Els castells imponents de l'Anoia | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



1. Castell de Claramunt. Imatge de Jordi Play
2. Castell de Vilademàger. Imatge de Maria Rosa Ferré
3. Església de Santa Maria de Tossa de Montbui. Imatge d'Àngela Llop

Els castells imponents de l'Anoia

Fortaleses i patrimoni monumental increïble a tocar d’Igualada
Us proposem una escapada per l’Anoia, una comarca amb una gran concentració de castells. Hi descobrirem fortaleses i un patrimoni monumental increïble a tocar d’Igualada.
 

L'ANOIA, TERRA DE CASTELLS

En el darrer terç del segle X, retirats ja els musulmans que havien poblat la conca del Llobregat des del segle IX, el territori que avui ocupa l’Anoia va ser repoblat pels cristians i s’hi van construir castells roquers a les muntanyes. És per això que en aquesta comarca hi ha una vintena de fortaleses, i cal mirar dalt dels turons sempre, perquè el més probable és que estiguin coronats per panys de muralla i torres, com el castell de Boixadors, el de la Manresana, el d’Òdena o el de Calaf, entre d’altres.

Bona part d’aquest patrimoni es va construir entre mitjan segle X i mitjan segle XI per ordre dels comtes de Barcelona, Osona i Manresa, i Berga i Cerdanya per protegir el territori dels antics possessors musulmans. Avui, molts estan oberts a les visites, i se’n fan de guiades, que valen molt la pena perquè permeten fer una immersió en la seva època d’esplendor.

Per fer un tast d’aquest patrimoni monumental, us proposem conèixer quatre fortaleses importants, que ofereixen visites guiades i estan situades molt a prop d’Igualada.

EL CASTELL DE CLARAMUNT

El castell de Claramunt, a la Pobla de Claramunt, és del segle X i està situat al capdamunt de la serra de la Guàrdia. La visita s’endinsa pels espais i les estances d’un castell que conserva la seva estructura i l’impressionant aspecte de fortalesa.

EL CASTELL DE VILADEMÀGER

El castell de Vilademàger ja existia al segle X. Ubicat a la Llacuna, és un castell imponent ubicat dalt d’un espadat, i en destaquen el cinturó de muralles i les torres.

EL CASTELL DE TOUS

El castell de Tous, a Sant Martí de Tous, és especialment estratègic: s’hi dominen dues conques, la d’Òdena i la de Barberà. Ara és un gran casal amb una torre emmerletada, molt restaurat i ampliat als segles XVI i XX.

EL CASTELL DE MONTBUI

El castell de Montbui, a Santa Margarida de Montbui, corona la muntanya de la Tossa, on també hi ha l’església de Santa Maria, un dels monuments de l’alta edat mitjana més interessants del nostre país.

De camí a aquestes fortaleses, si alceu la mirada, trobareu també els castells de la Torre, Orpí, Jorba o Miralles. Només es poden visitar per fora, però podeu pujar-hi a peu i arrodonir l’escapada amb una ruta senderista que us portarà, segur, a un excel·lent mirador.


*Una proposta d'escapada en col·laboració amb la revista Descobrir .

Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural