Els equipaments patrimonials omplen l'agenda de Nadal amb més d'un centenar de propostes per a tots els públics | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Els equipaments patrimonials omplen l'agenda de Nadal amb més d'un centenar de propostes per a tots els públics

Tota l'agenda en un sol espai web 21.12.2022
Els equipaments patrimonials de Catalunya (museus, monuments, jaciments i arxius), han programat per les vacances de Nadal un centenar d’activitats per gaudir del patrimoni cultural. Visites guiades i teatralitzades, exposicions, jocs de pistes o tallers per als més petits, entre altres, omplen l’agenda de propostes. Es poden trobar totes a l’espai del portal web del Patrimoni cultural que el Departament de Cultura ha habilitat perquè l’usuari trobi, en un sol lloc, totes les propostes. Al web, a més, hi trobaràs una selecció d’escapades al patrimoni i idees per regalar aquestes Festes, com abonaments, entrades conjuntes a monuments o llibres.

El Museu d’Arqueologia de Catalunya, a la seu de Barcelona, ha organitzat, sota el títol d’ArqueoNadal, diverses activitats perquè els infants coneguin el món de l’arqueologia i la gaudeixin. A més, es podrà participar del nou joc ’Història submergida. L’escape room’ i d’un contacontes de Nadal.

A la seu d’Ullastret també es podrà participar en l’ArqueoNadal i descobrir els ibers i la seva cultura. A Girona, a la seu del museu al Monestir de Sant Pere de Galligants, les famílies podran participar en un taller per descobrir què va passar amb els vidres de la rosassa de la façana i fer la seva pròpia. A Empúries, els nens i nenes podran fer manualitats i descobrir els espais de la ciutat grega i romana.

El Museu d’Art de Girona proposa tallers per fer fanalets, corones de Nadal i guarnir el bastó per fer cagar el Tió. També un joc de pistes per a nens i nenes d’entre 8 i 13 anys per redescobrir la ciutat de Girona a través de les seves obres d’art.

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, a Terrassa, com ja és habitual, ha organitzat els seus tallers de Nadal per a infants de 5 a 12 anys. Nou dies d’activitats al voltant de la ciència i la tècnica per aprendre, de manera lúdica i entretinguda, aspectes relacionats amb Nadal, les estrelles, l’espai Ràdio MNACTEC, el so, el calendari 2023 i les màquines, entre d’altres. El 29 de desembre el museu comptarà amb una visita molt especial: el patge Xiu-Xiu recollirà les cartes que els nens i nenes vulguin adreçar a Ses Majestats els Reis d’Orient.

Al Museu d’Història de Catalunya els visitants poden gaudir de dues noves exposicions temporals: ‘Espero una postal’ i ‘Crim i delicte’. A més, torna el cicle de titelles perquè els petits i petites s’ho passin d’allò més bé amb el ‘Patufet’ i ‘Els tres porquets’ de la Cia. La Puntual i ‘La favera màgica’, de la Cia. Les Pinyes. També podran participar en un taller per fer postals de Nadal i una sessió de contes.
 
Per la seva part, els Arxius Comarcals també han organitzat propostes per visitar-los aquestes vacances. L’Arxiu Comarcal del Maresme convida a veure la mostra ‘El Nadal pintat per Llucià Navarro i Maria Pilar’, que gira entorn dels dibuixos d’aquests dos il·lustradors pioners de la revista Cavall Fort i residents a Premià de Mar. L’Arxiu Comarcal de l’Urgell proposa la mostra ‘Bandolers a Tàrrega i l’Urgell’, una experiència expositiva immersiva que pretén desmitificar el fenomen bandoler a la comarca de l’Urgell.

Destaca també l’itinerari autoguiat per famílies que proposa la Seu Vella de Lleida per resoldre uns enigmes tant a l’interior com a l’exterior del monument o l’activitat infantil que organitza el Centre del Romànic de la Vall de Boí per ajudar els Reis d’Orient a conèixer el romànic de la vall.