Els molins d’oli del patrimoni industrial català | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades


1. Olivera / 2. Façana del molí d'oli Sant Josep (Foto: Lililom) / 3. Museu de l'Oli de Catalunya

Mapa

Els molins d’oli del patrimoni industrial català

Coneix la producció d'oli a Catalunya a través del patrimoni industrial i cultural
Catalunya compta amb extenses oliveres, essencials per la dieta mediterrània. Sabem de l’oli d’oliva que és molt bo per a la nostra salut però, saps com es produeix? Et proposem visitar alguns molins d'oli del nostre patrimoni industrial on podràs conèixer d’on ve aquest ingredient màgic.
 
MUSEU DE L’OLI DE CATALUNYA

El Museu de l’Oli de Catalunya, part del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), es troba al nucli urbà de la Granadella, a Les Garrigues Altes, un municipi de gran tradició oleícola. Hi podràs visitar les instal·lacions i la maquinària originals del molí fundat el 1920, que va quedar en desús des de la dècada de 1986, i que es troben en molt bon estat de conservació. Hi pots fer una visita autoguiada o guiada i fins i tot sortir d’excursió per conèixer l’entorn.
 
MOLÍ DE SANT JOSEP

El Molí de Sant Josep, situat a la Pobla de Segur, conserva encara tots els elements d’un molí industrial complet. L’estructura de l’edifici recorda a la d’una església romànica. En l’actualitat, està completament restaurat i s’utilitza com a sala de conferències, recepcions i exposicions d’art. Al primer pis encara es troben les instal·lacions del vell Molí de l’Oli, que actualment forma part del mapa del patrimoni industrial de mNACTEC.
 
CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE L’OLI DE COLLBATÓ

L’actual Centre d’Interpretació de l’Oli de Collbató es troba en un dels antics trulls -local destinat a la fabricació d’oli-, concretament al molí on premsaven les olives. En aquest centre coneixeràs la tradició olivarera i oliera de Collbató, des de l’Edat Mitjana fins als nostres dies: les dues varietats oliveres, l’evolució estacional de la collita, les eines emprades per elaborar l’oli... Consulta els horaris de visita.


Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural